Hlavní obsah

Neznámý lyžař srazil manželku náčelníka horské služby a ujel

Právo, Vladislav Prouza
Krkonoše

Obětí neomaleného lyžaře se stala v sobotu ve Špindlerově Mlýně manželka náčelníka krkonošské horské služby Adolfa Klepše. Žena skončila s úrazem páteře v nemocnici ve Vrchlabí. Rekonvalescence potrvá minimálně čtvrt roku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál na dolním úseku svatopetrské červené sjezdovky. Lyžařka vytlačená ze sjezdovky skončila v lese pod úrovní sjezdovky, kde delší dobu ležela bez pomoci.

Lyžař z místa střetu ujel. „Musel si toho všimnout. Bohužel tam v kritickém okamžiku zrovna nebyla ani noha,“ přiblížil Klepš.

Pomohl mobil

Pomoci se lyžařce dostalo po telefonátu s manželem. „Náhoda tomu chtěla, že bezprostředně po úrazu jsem jí zrovna volal. Tím bych chtěl jenom říci, že mobilní telefon je důležité mít nejen při horských túrách, ale i na sjezdových tratích,“ doplnil Klepš.

Postih neomaleného lyžaře, pokud najde odvahu se přihlásit, není jednoznačný. Existuje sice lyžařské desatero FIS platné v Česku od 1. ledna 2010, za jehož porušení však nelze udělit ani pokutu, ale pouze vykázat ze sjezdovky.

Desatero jako součást právní normy ale lze použít při soudním vymáhání vzniklé škody. „Není to jako na silnici,“ podotkl Klepš.

Nebezpečný víkend

Záchranáři z Krkonoš mají za sebou jeden z nejkrušnějších víkendů sezóny. Záludnosti jarního lyžování zaskočily okolo dvacítky lyžařů. Polovina úrazů byla těžkých. Podmínky, kdy dobrá viditelnost a ráno tvrdý umrzlý povrch sjezdovek svádí k rychlé jízdě, často vedou ke ztrátě přirozené opatrnosti.

„Následkem toho jsou úrazy hlavy a bohužel i páteře,“ přiblížil Klepš. Nebezpečí hrozí s jarním počasím i turistům vyrážejícím na horské túry. Lidé nezřídka přecení vlastní síly a díky jarnímu klimatu vyjdou do hor nalehko bez náležité výstroje.

„Kromě zásahů na sjezdovkách jsme vyjížděli k událostem mimo lyžařské areály. Vyčerpaného a zcela dezorientovaného staršího muže jsme v sobotu transportovali z lokality nad Špindlerovkou,“ doplnil Klepš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám