Hlavní obsah

Nezletilá dívka z Přerovska měla sex s desítkami partnerů

Právo, Miloslav Hradil
Přerov

Loňské statistiky mravnostních deliktů v Olomouckém kraji výrazně ovlivnil případ nezletilé dívky z Přerovska. Policie nyní stíhá pro trestný čin pohlavního zneužití zhruba dvě desítky jejích sexuálních partnerů, kteří mají více než 15 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v roce 2011 zaznamenali policisté v Olomouckém kraji 36 případů pohlavního zneužívání, loni jich bylo 65, nejvíce pak na Přerovsku, kde bylo těchto případů v loňském roce 27. Předloni jich tu policisté evidovali 10.

Nárůst případů souvisí podle náměstka krajského policejního ředitele v Olomouci Karla Kadlece právě s tím, že se kriminalistům podařilo rozpracovat jeden případ nezletilé dívky, která měla v minulosti pohlavní styk průběžně s více osobami staršími patnácti let.

„K případu nelze vzhledem k věku dívky říci nic podrobnějšího. Osoby, které s ní měly styk, si však byly vědomy jejího věku. Loni bylo zahájeno jejich trestní stíhání,“ řekl Právu v úterý k nejrozsáhlejšímu případu pohlavního zneužívání v kraji Kadlec. O citlivosti případu svědčí to, že nechtěl říci, kolik přesně dívka sexuálních partnerů měla. „Jde o dvouciferné číslo,“ uvedl jen náměstek.

Větší počet znásilnění

Číslo počtu případů pohlavního zneužívání je podle něj každý rok v Olomouckém kraji poměrně malé, každý obdobný případ se pak proto ve statistikách výrazně projeví. Na druhé straně se kriminalistům v regionu podaří u většiny těchto skutků pachatele odhalit. Například předloni objasnili z 36 případů 25, loni pak z 65 případů zjistili pachatele u 52 z nich.

Případy pohlavního zneužívání se podle Kadlece tradičně koncentrují hlavně do tzv. sociálně vyloučených lokalit. Těch je v Olomouckém kraji několik, existují i na Přerovsku, včetně Přerova.

Loni zaznamenali policisté v Olomouckém kraji i vyšší počet znásilnění. Zatímco v roce 2011 jich bylo 25, loni 36. „Proč tomu tak bylo, je těžké spekulovat. Jde o nárůst v řádu jednotek případů, navíc je to rovnoměrně rozvrstveno ve všech regionech. Příčinu vyššího počtu těchto trestných činů by snad mohl pomoci odhalit nějaký sociologický výzkum,“ dodal Kadlec.

Reklama

Výběr článků

Načítám