Hlavní obsah

Nesu vám dárek, uslyšel stařík. Pak přišel o úspory

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Je jim přes 80 let. Sotva chodí, špatně slyší i artikulují a jejich odpovědi na otázky jsou často zmatené. Přesto se důchodci Jan Nosek a Josef Chaloupka snažili během čtvrtečního jednání u klatovského okresního soudu popsat způsob, jakým je připravila o úspory podvodnice ze Slovenska. Čtyřiapadesátiletou Markétu Biháryovou z Lučence žalobkyně viní z krádeže a porušování domovní svobody. Podle spisu měla ve třech případech připravit seniory o více než 120 tisíc korun.

Senioři přišli o úsporyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Ohlásila se mi, že je ze sociálního zabezpečení a že mi nese k důchodu nějaké dárky. Pak mi ukázala takové hezké nerez nádobíčko a říkala, že za něj chce 60 tisíc korun. Ještě přinesla peřinu a nabízela mi jí k tomu za 20 tisíc,“ popsal Nosek první kontakt se ženou. Pozval ji dál a s koupí nakonec souhlasil.

„Sáhl jsem do šatní skříně a vytáhl první balíček bankovek. Řekl jsem jí, že musím nejdřív peníze spočítat, a ona hned, že to udělá sama. Tak jsem jí ty peníze dal a potom jsem vyndal ještě další balíček s dvoutisícovkama. Ten mi vytrhla z ruky, a než jsem se vzpamatoval, byla pryč,“ pokračoval důchodce, který bydlí sám v domku v malé obci Čimice.

Když pak odešla, zjistil jsem, že mi ze šuplíku ukradla zbytek peněz.
Josef Chaloupka

Podobný trik pak u soudu líčil i pan Chaloupka ze sousedního Svrčovce. „Zazvonila u vrátek, že je ze sociálky a má pro mě nějaké nádobí jako dárek k důchodu. Říkala, že si k tomu můžu ještě přikoupit další hrnce za 20 tisíc,“ uvedl Chaloupka. Otevřel šuplík v kredenci a z obálky vyndal 20 tisíc korun. „Ty jsem jí dal a ona mi na to řekla, že tu mám hrozné dusno, ať jdu otevřít okno. Když pak odešla, zjistil jsem, že mi ze šuplíku ukradla zbytek peněz,“ uvedl Chaloupka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Markéta Biháryová přichází k soudu.

Ani jeden z dvojice poškozených důchodů ale Biháryovou mezi fotkami, které jim později předložila policie, nepoznal. Jisti si nebyli ani v soudní síni, když se s obžalovanou střetli tváří v tvář. „Mohla by to být ona, měla ale jinak upravené vlasy,“ váhavě pronesl Nosek.

Ženu ale bezpečně poznal muž z Dobrošova, který sousedí se třetí poškozenou, Vlastou Peškovou (87). „Zvonila u nás, a když jsem vyšel ven, tak se zarazila, Zřejmě čekala někoho staršího. Nabídla mi hrnce, když jsem odmítl, rychle nasedla do auta a odjela. Později jsem se dozvěděl, že byla ještě u paní Peškové,“ sdělil svědek.

Pachové stopy i otisky prstů

Kromě jeho výpovědi má státní zastupitelství jako důkaz k dispozici pachové stopy a otisky prstů z nádobí, které podvodnice zanechala u důchodců. Oboje patří Biháryové. Ta před soudem prohlásila, že okradené seniory v životě neviděla.

„Museli si mě splést. Nádobí jsem předala v Plzni jiným Romkám, které ho dál prodávaly,“ tvrdila Biháryová, která byla loni v srpnu podmíněně propuštěna z vězení, kde si odpykávala trest za podobné případy.

Foto: Google Maps

Dům, ve kterém na Slovensku žije obviněná žena.

Soud se snažila přesvědčit, že je na tom zdravotně velmi špatně. „Mám za sebou dvojnásobnou mozkovou mrtvici, léčím se na nemocné srdce a psychicky jsem úplně na dně. Žiju pouze z invalidního důchodu, který činí 42 eur měsíčně,“ řekla. Když se jí soudkyně dotázala na luxusní dům, ve kterém bydlí s manželem v Lučenci, reagovala tak, že si ho postavili za peníze, které dostal darem její muž od své matky.

Soud bude pokračovat příští měsíc výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám