Hlavní obsah

Nesouhlasila s pokutou za banální nehodu, když se odvolala, přišla o řidičák

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Jak snadno může i jinak bezúhonný řidič přijít o řidičský průkaz, se na vlastní kůži přesvědčila Jana Trtíková z Hodonínska. Po banální nehodě, po které zůstaly jen odřené plechy, odmítla svou vinu a šla do správního řízení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tam dostala pokutu, proti té se odvolala, ovšem odvolací jihomoravský Krajský úřad nařídil, aby se celá nehoda posuzovala mnohem přísněji, a žena tak rázem přišla o řidičák na půl roku. Proti tomu podala žalobu ke Krajskému soudu, který jí dal za pravdu a nařídil případ znovu projednat.

K nehodě došlo předloni o prázdninách na začátku obce Dubňany. „Jela jsem za autobusem, který po vjetí od obce začal blikat a zajížděl do autobusového zálivu. Za mnou jelo auto, řidič se na mě tlačil, ale nemohl předjíždět, protože do protisměru pořád jezdila auta,” popsala nehodu Trtíková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když autobus zajel do zálivu, podívala se údajně do zpětného zrcátka, dala blinkr a najela si ke středu silnice, aby autobus objela. „Za pár vteřin se ozvala rána. Nevěděla jsem, co se stalo, tak jsem zůstala stát. Došlo mi, že do mě asi někdo narazil, ale druhé auto jsem nikde neviděla. Nakonec jsem popojela a druhé auto stálo asi o 200 metrů dál,” řekla Trtíková.

Nikomu se nic nestalo, obě auta ale měla škrábance na boku. Trtíková ihned zavolala policii. „Když přijela hlídka, jeden z policistů si s druhým řidičem tykal a ten mu rovnou řekl, že jsem mu tam vjela. Takže policisté se se mnou hned začali bavit stylem, že jsem to zavinila. Ani se nešli podívat na místo, kde k nehodě došlo, tam je donutil jít až můj manžel, který po chvíli přijel,“ upozornila žena.

Na místě odmítla vinu s tím, že při objíždění autobusu nepřejela dělicí čáru. Městský úřad ale vinu za nehodu připsal jí a udělil jí pokutu. Proti tomu se žena odvolala, ovšem Krajský úřad rozhodl, že v tomto případě se jednalo o vážnější přestupek s tím, že žena předjížděla ve chvíli, kdy byla sama předjížděná, za což zákon pamatuje odebráním řidičského průkazu. A jen pár dní po tomto rozhodnutí Městský úřad ženě řidičák sebral. Ta se nedala a případ hnala k soudu.

Policisté nevyslechli svědky

„Klientka jela předpisově pomalu, dala blinkr, při manévru se nedostala vůbec do protisměru. Ten druhý řidič za ní nervózně a rychle vyrazil, nečekal, až i auto před ním autobus objede. Předjížděl přitom v místě, kde jsou dvě křižovatky a přechod pro chodce,“ argumentoval ženin advokát Pavel Holub.

„Je jedno, kdo to zavinil, protože řidička jednala v rozporu se zákonem,“ obhajoval trest zástupce Krajského úřadu.

Soudkyně Eva Lukotková ale nakonec dala za pravdu řidičce a nařídila, aby se správní orgán znovu případem zabýval. Pozastavila se nad tím, že policie ani úředníci nevyslechli žádného svědka včetně řidiče autobusu.

„Nebyl vůbec zjištěn takový skutkový stav, na jehož základě by šlo na jisto postavit, zda se řidička vůbec dopustila protiprávního jednání,“ rozhodla soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám