Hlavní obsah

Někteří vězni zřejmě budou moci legálně užívat mobil

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mají mít někteří vězni legální možnost používat mobil? - právě na tuto otázku hledá odpověď Vězeňská služba České republiky. Výhodu by mohli mít především ti, kteří byli odsouzení a následně umístěni v mírnějších věznicích s dohledem. Zda a kdy by měl být návrh prosazen, zatím není jasné. Nyní se nachází ve stádiu zvažovaní všech pro a proti.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Vězeňská služba uvažuje o povolení používání mobilů pro některé vězně. Ilustrační foto

Článek

Nelegální  užívání mobilních telefonů ve věznicích je trvalým strašákem mnoha vězeňských služeb na území republiky. Návrhem, podle kterého by část vězňů získala jisté privilegium v používání mobilů, chce Vězeňská služba ČR dosáhnout větší diferenciace mezi odsouzenými a tím zvýšit jejich motivaci dostat se do věznic mírnějšího typu. 

"Naopak v případě přestupků a úmyslného pochybení vězněných je Vězeňská služba připravena ještě více zostřit svá opatření a přitvrdit kontroly právě například nelegálního držení mobilních telefonů," uvedla Vězeňská služba.

V Pouchově proběhne experiment

Pouchov, do něhož jsou umisťováni odsouzení za méně vážnou trestnou činnost, patřící k věznici v Hradci Králové, se od příštího roku stane prvním zařízením, v němž bude tento experiment testován. 

Nápad Vězeňské služby ČR se ale nesetkávám vždy jen s pozitivními ohlasy. Především představitelé justice a policie se obávají jeho zneužití. Podle mnohých by pomocí mobilních telefonů vězni mohli z útrob věznice organizovat a plánovat další trestnou činnost.

V minulosti se problematika nelegálního používání mobilů měla řešit například pomocí detekčního systému, který by byl schopen rozpoznat nezákonné volání. Bohužel však nefungoval pro všechny mobilní operátory.

V jiných věznicích ke zlepšení situace pomohla výměna vedení, napnutí velkoplošných sítí před okny jednotlivých cel a mnoho dalších opatření. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám