Hlavní obsah

Nafackoval spoluvězni a vzal mu léky, trest si prodlouží o 2,5 roku

Právo, pko
Brno

Vztahy mezi vězni za mřížemi mnohdy nejsou zrovna idylické. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil muž odpykávající si svůj trest v káznici Horní Slavkov. Zasedl si tam totiž na něj spoluvězeň, který po něm požadoval například léky nebo jídlo, přičemž pro zdůraznění svých požadavků neváhal použít násilí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trápený muž se sice svému trýzniteli nevzepřel, ale svěřil se dozorcům. Nenasytného spoluvězně pak přišlo jeho jednání draho, soud mu totiž za loupež a vydírání napařil 2,5 roku vězení.

Muž na svého kolegu za mřížemi zaútočil nejprve kvůli lékům na bolest. Když majitel léků odmítl tablety vydat, dostal pár facek. Kvůli obavám z dalšího násilí se nakonec silnějšímu podvolil. Jenže tím jeho trable neskončily.

Za několik týdnů si jej totiž stejný spoluvězeň vyhlédl znovu. Oznámil mu, že za jeho chování na cele mu uděluje pokuty, a nařídil mu, aby donesl 6 loupáků a 3 jogurty, které byly ten den k snídani. „Když mu odsouzený řekl, kde to jako má vzít, že má jen jednu snídani, tak mu obviněný odpověděl, že se má postarat, jak umí, že to chce, a jestli mu poškozený tu snídani nedá, tak jej zbije jako psa,“ stojí ve verdiktu soudu.

Potrestaný vězeň se ale s trestem nehodlal smířit a svůj případ hnal až k Nejvyššímu soudu (NS). Tam dokazoval, že justice celou záležitost špatně pochopila, navíc prý důkazy byly v extrémním rozporu se skutečností, a soudy tak celý konflikt špatně klasifikovaly. Senát NS v čele s Blankou Roušalovou ale jeho dovolání smetl ze stolu s tím, že nižší soudy se s kauzou vypořádaly dobře a že mužovým námitkám vyhověl už odvolací soud, který mu snížil původně uložený trest na polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám