Hlavní obsah

Nabízeli výnosný obchod s nemovitostmi, důvěřivce obrali o milióny

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pod záminkou úžasného zhodnocení dokázala podle obžaloby vylákat pětice mužů od lidí ve dvou desítkách případů 35 miliónů korun. Ve čtvrtek se údajní podvodníci Milan a Ludvík Rakašovi, Karel Šálý, Ugo Dibiáš a Jiří Titz začali zpovídat před brněnským Krajským soudem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Milan Rakaš, Karel Šálý a Ugo Dobiáš před brněnským soudem.

Článek

„Nejpozději na přelomu let 2006 a 2007 obžalovaní vymysleli legendu, podle které mohli vylákat peníze od lidí. Dohodli se mezi sebou, měli předem dohodnutou dělbu úkolů. Legenda spočívala v tom, že nabízeli vysokého zhodnocení peněz díky investicím do nemovitostí na území bývalé Jugoslávie. Když se poškození začali domáhat svých peněz zpátky, sjednávali si s nimi schůzky v brněnských obchodních centrech, kam si s sebou dovedli například falešného majitele developerské firmy nebo falešnou notářku,“ prohlásil státní zástupce.

Podle žalobce obžalovaní i přes naléhání stále nervóznějších investorů oddalovali vrácení peněz. Ty totiž ani vrátit podle obžaloby nemohli, protože je použili pro vlastní potřebu. „Věděli, že peníze ani nemají šanci vrátit, vzhledem k tomu, jak s nimi naložili a vzhledem k jejich majetkovým poměrům,“ dodal státní zástupce.

Od důvěřivců si měli přijít na částky od několika set tisíc korun až po devět miliónů. Jeden z poškozených měl například pod vidinou nejlepšího obchodu života údajným podvodníkům poskytnout 1,2 miliónu, za což měl mít slíbeno zhodnocení v krátké době na 5 miliónů.

Obžalovaní chtějí z vazby domů, budou poctivě pracovat

Údajní tvůrci legendy úžasného zbohatnutí Milan a Ludvík Rakašovi před soudem odmítli vypovídat a jen poprosili senát v čele s Michaelem Vrtkem, aby je pustil z vazby domů. Prý budou sekat latinu, poctivě pracovat a těšit se z času stráveného se svými rodinami.

Další z obžalovaných Dobiáš zase tvrdil, že obvinění je vykonstruované, skutečně prý věřil, že nadělají velké zisky na Balkáně. „Nikdy jsem se s nikým nedomlouval, že bychom vylákali nějaké peníze. Je pravda, že jsem nějaké investice převzal, ale dal jsem za to směnku a upozornil jsem, že nedisponuji žádným majetkem,“ prohlásil Dobiáš.

Mužům nyní hrozí až deset let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám