Hlavní obsah

Na Šumavě začal hořet autobus s dětmi. Utekly, ale přišly o kola

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava
Aktualizováno

Autobus převážející děti z Plzně na šumavský letní tábor zachvátily v neděli odpoledne těsně před cílem plameny. Všem šestnácti táborníkům, řidičům i pedagogickému dozoru se podařilo včas utéct, ale autobus i s návěsem plným jízdních kol a tašek s věcmi dětí kompletně shořel.

Foto: HZS Plzeňského kraje

U Hojsovy Stráže shořel autobus i s jízdními koly devatenácti táborníků.

Článek

„Autobus začal hořet v nejprudším kopci před Hojsovou Stráží,“ řekl Právu vedoucí tábora Martin Sobota. Požár pravděpodobně propukl v motorové části. „Řidiči se jej snažili uhasit dvěma velkými hasicími přístroji, ale marně. Vlek už v tu chvíli odpojit nešel – spojovací zařízení bylo rozžhavené a na prudkém svahu navíc hrozilo, že uvolněný přívěs sjede a poškodí auta dole na silnici,“ podotkl vedoucí.

„Než přijeli hasiči, autobus hořel tak, že byly vidět plameny přes celé údolí,“ dodal Sobota. Ohnivou spoušť doprovázely exploze duší jízdních kol.

„Přišli jsme o všechno, co bylo na vleku – devatenáct kol i batohy dětí,“ podotkl Sobota a dodal: „Podařilo se zachránit jen věci, které byly přímo v autobusu. Důležité ale je, že se nikomu nic nestalo.“

Předběžná škoda se vyšplhala na téměř 1,3 miliónu korun. „Příčina požáru se vyšetřuje,“ sdělila policejní mluvčí Dana Ladmanová. Řidič podle ní neměl v krvi alkohol.

Děti odvezl náhradní autobus zpět do Plzně, o tábor ale nakonec nepřijdou. „Alespoň v omezené míře jej zahájíme v úterý,“ uzavřel Sobota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám