Hlavní obsah

Na silnicích hrozí ledovka, dálnice D8 byla po havárii kamiónu uzavřena

České silnice v sobotu ráno místy namrzají, ve Středočeském kraji řidiči bourali. Na dálnici D8 havaroval kamión a policie u Doksan odklání dopravu, dálnice byla uzavřena. Ledovka se vytvořila na silnicích na severu Čech. Sníh leží především na silnicích ve vyšších polohách. Meteorologové vydali výstrahu pro pět krajů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové varovali v pátek před tvorbou náledí na silnicích. Výstraha platí pro kraj Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Vysočinu do sobotní 11. hodiny.

Na severu Čech se ochladilo a teploty klesly pod bod mrazu. Silnice namrzají. Ledovka se vytvořila na více než tříkilometrovém úseku silnice 13 v obcích Místo a Kadaň na Chomutovsku. Namrzlá je i silnice v Jílovém na Děčínsku a bezmála dvoukilometrový úsek silnice 9 u Jiřetína pod Jedlovou a také od Rumburka na Cvikov.

Silničáři varují před ledovkou na Děčínsku a Chomutovsku. Na D8 havaroval ráno kamión a policie u Doksan odkláněla dopravu. Nehoda se obešla bez zranění.

Výstraha do 11. hodiny

Hlavní tahy v Ústeckém i sousedním Libereckém kraji jsou většinou holé a vymrzlé a bez problémů sjízdné. V Krušných horách se ale objevují místy mlhy, které mohou namrzat. Na silnicích nižších tříd a v horských oblastech leží na vozovkách zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

Jízdu po některých středočeských silnicích komplikuje námraza. Opatrní by měli být řidiči zejména na Benešovsku, Příbramsku a Kladensku, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. "Mlhy namrzají, někde to klouže. Teď ráno je to horší než v noci," řekl dispečer benešovské správy a údržby silnic. Nehoda se ráno stala poblíž Kostelního Hlavna u Prahy, kde havarovalo osobní auto. Další osobní vůz boural v Pražské ulici v Nymburce. Obě kolize se obešly bez zranění.

Na Vysočině zmrazky

Na vedlejších silnicích Vysočiny někde leží zmrazky a zledovatělý sníh. Na Třebíčsku jsou v něm místy vyjeté koleje. Problémy v dopravě nejsou hlášeny, uvedla krajská správa a údržba. Hlavní tahy jsou holé nebo vlhké po chemickém posypu.

V Jihočeském kraji na silnicích v sobotu ráno místy namrzají mlhy. Klouzat to může i na vozovkách, které byly po pátečních dešťových přeháňkách vlhké. Na Prachaticku a na Šumavě mohou motoristé narazit i na zledovatělý sníh.

Na silnicích na východě Čech zůstávají ve výše položených oblastech zbytky sněhu. Většinou je uježděný a zledovatělý. Někde se také může tvořit námraza či náledí, upozorňují silničáři Pardubického a Královéhradeckého kraje. Se sněhem se řidiči mohou setkat v Krkonoších a Orlických horách, stejně tak v okolí Lanškrouna, Poličky a Žamberka. V těchto oblastech se vyskytují i lokální námrazy, kromě toho také na Svitavsku a Skutečsku.

Uježděná, místy zledovatělá vrstva sněhu nebo sněhová kaše leží v některých úsecích na silnicích ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka. Silničáři v Olomouckém kraji nabádají k opatrnosti také na silnicích nižších tříd na Přerovsku, na kterých se místy může ve vyšších polohách tvořit náledí. Hlavní tahy v regionu jsou většinou suché a vymrzlé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám