Hlavní obsah

Na pražském Barrandově shořelo filmové městečko. Škoda je 100 miliónů

Novinky, ČTK, tem, jap
Praha
Aktualizováno

V areálu filmových ateliérů na pražském Barrandově vypukl v pátek navečer požár. Zasáhl dřevěné filmové městečko, ve kterém mělo začít natáčení. Na místo vyrazily desítky hasičů, kterým pomáhali i policisté. Mimo jiné povolali vrtulník s bambivakem. Oheň ale filmové kulisy na téměř celé ploše zničil. Škoda je podle předběžných odhadů 100 miliónů korun uvedla ČTK.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár filmového městečka na pražském BarrandověVideo: Novinky

 
Článek

Oznámení o požáru dostali hasiči zhruba v 17:20. Plameny zasáhly plochu o rozloze zhruba 100 krát 100 metrů a šlehaly několik metrů vysoko.

„Byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. V blízkosti požáru se nacházely tlakové láhve, které museli hasiči ochlazovat,” řekla Novinkám mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Na místo vyjelo 7 profesionálních a 10 dobrovolných jednotek hasičů.

Hasiči si na pomoc s likvidací požáru povolali i dvě vodní děla policistů, která se používají k rozhánění násilných demonstrací. Policie také vyklidila čerpací stanici v ulici K Barrandovu, ke které se požár šířil. Hasiči tam preventivně natáhli hadice.

Foto: pro Novinky František Krákora

Požár zasáhl dřevěné městečko, ve kterém se natáčel historický seriál.

Foto: pro Novinky Martin Kožíšek

Kouř z požáru filmového městečka byl vidět ze vzdálenosti několika kilometrů.

U požáru byly i desítky policistů. Speciální pořádková jednotka podle informací reportéra Novinek na místě odháněla místní, kteří se přišli na hořící kulisy podívat. Z místa požáru se ozývaly výbuchy. Policie navíc povolala na pomoc i vrtulník s bambivakem, který s plameny bojoval ze vzduchu.

Kouř vycházející z hořícího filmového městečka byl viditelný ze vzdálenosti několika kilometrů. Záchranáři museli u požáru ošetřovat tři hasiče. Jednoho na místě, dva převezli do nemocnice s podezřením na otravu oxidem uhelnatým.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Letecký snímek požáru na pražském Barrandově

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu po 20:00, řekla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

„Podařilo se zachránit dva objekty z dřevěného městečka,” uvedla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Studio se po dohodě s produkcí k požáru nechtělo vyjadřovat.

Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé.

Podle informací Novinek se na místě měl natáčet seriál ze středověku Knightfall v americké produkci. Server TN.cz uvedl, že natáčení v kulisách středověké Paříže mělo začít o víkendu. Američané začali seriál pro stanici History Channel natáčet v Chorvatsku, do Česka se přesunuli v červenci přibližně na pět měsíců.

Příběh se odehrává mezi 13. a 14. stoletím a zachycuje skutečné události, které vedly k pronásledování a pádu templářských rytířů.

Natáčet se mělo do prosince třeba na Točníku, v Průhonicích, Doksanech či na Barrandově, kde produkce v několika ateliérech postavila dekorace interiérů a na pozemku barrandovských studií kulisu dobové Paříže. Jejím autorem je filmový architekt Ondřej Nekvasil.

Nejstarší v Evropě

Ateliéry na Barrandově patří k nejstarším a největším filmovým studiím v Evropě. Na počátku 30. let minulého století je založili bratři Miloš a Václav Havlovi. Ateliéry často využívají filmaři ze zahraničí, nejčastěji z USA, Británie, Francie či Německa.

Z úspěšných domácích filmů se na Barrandově točily například Obchod na korze, Ostře sledované vlaky, Markéta Lazarová, Tři oříšky pro Popelku či Kolja, ze zahraničních to byly mimo jiné Formanův oscarový Amadeus, Lazebník sibiřský, Kletba bratří Grimmů, Mission Impossible - Ghost Protocol či Casino Royale.

Většinovým vlastníkem studia je v současnosti společnost Moravia Steel. Akciová společnost Barrandov Studio podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin loni znásobila zisk na téměř 43,5 miliónu korun, o rok dřív vydělala zhruba 12,2 miliónu.

Výnosy loni firma meziročně zvýšila o víc než třetinu na 582,7 miliónu korun. Studio zaměstnává zhruba 150 lidí a hospodaří s vlastním kapitálem za téměř 800 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám