Hlavní obsah

Na dálnici D5 vyteklo 10 tisíc litrů nafty

Právo, ČTK, Jaroslav Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Zhruba 10 000 litrů nafty vyteklo po nehodě cisterny a dalších aut v úterý ráno na dálnici D5. Nehoda se stala na Tachovsku, na 121. kilometru dálnice ve směru na Plzeň. Provoz tam obnovili v levém jízdím pruhu, informuje ÚAMK.

Foto: Dana Ehlová

Tradice je třeba dodržovat a to ctí i v Přepychách, obci, která v loňském roce zvítězila v soutěži Vesnice Královéhradeckého kraje.

Článek

Podle mluvčí tachovské policie Jindřišky Cholenské havaroval na dálnici kamión a do něj pak narazily další dva až tři tahače. Jeden z nich vezl cisternu, která se poškodila, a nafta z ní začala unikat na dálnici.

Dálniční policie z Ostrova u Stříbra předběžným šetřením na místě nehody zjistila, že důvodem havárie byla nepřiměřená rychlost na zledovatělém úseku. "Vyslali jsme na dálnici sestavu sypačů. Dva kilometry před označníkem 121. kilometru je náhle začal předjíždět tahač s návěsem. Když dojel na zledovatělý úsek, dostal se do smyku a začal brzdit. Přitom se mu návěs dostal za kabinu, naklonil se a zablokoval dálnici," popsal začátk potíží na plzeňské dálnici Luděk Krbec z místního oddělení dálniční policie.

"Za neovladatelným tahačem jel další kamión s cisternou. Když jeho šofér viděl zablokovaný jízdní pruh, intenzivně brzdil, a smykem vyjel mimo dálnici. Cisterna však zůstala stát napříč dálnici. Do ní pak narazil řidič dalšího tahače s návěsem a prorazil ji," popsal sled událostí Krbec.

Kupodivu nebyl nikdo zraněn. Hasiči podle západočeského mluvčího Františka Vašků ihned začali s likvidací havárie - vyteklé palivo zasypali, ucpali odtokové kanálky a na nedalekém rybníku v obci Holostřevy, který je napájený strouhou u dálnice, postavili nornou stěnu. Poté začali s odčerpáváním paliva z havarované cisterny a dálničních jímek.

Až po zajištění nebezpečné látky přistoupili k vyprošťování havarovaných tahačů. Jeden se jim již podařilo odtáhnout, proražená cisterna však stále leží na dálnici a blokuje jeden pruh. Vraky by podle Vašků měly být odstraněny odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám