Hlavní obsah

Na akci Umíme se domluvit se porvali Romové s úředníky

Právo, bed
OLOMOUC

Posádky tří policejních vozů zasahovaly v sobotu při konfliktu, který se stal během fotbalového utkání na festivalu menšin Umíme se domluvit v Olomouci. Do sebe se pustili Romové a úředníci olomouckého magistrátu. Organizátoři akce tvrdí, že se nic závažného nestalo.

Článek

"Někdo na linku 158 nahlásil, že došlo ke konfliktu mezi hráči. Na místo vyjely tři dvoučlenné policejní hlídky. Bylo zjištěno, že incident se odehrál mezi dvěma muži romské národnosti a jejich protihráčem. Padla při tom i nějaká facka. Policisté předvedli oba Romy ke zjištění totožnosti. Celá věc se nyní řeší jako přestupek," uvedla mluvčí olomoucké policie Marta Vlachová.

Podle Nedělního Blesku napadli Romové úředníky magistrátu, kteří tvořili druhé mužstvo, a vyhrožovali jim. Pořadatelé multikulturní akce Olomoucký kraj i magistrát, incident považují za podružný.

Krajská koordinátorka pro národnostní menšiny Renáta Köttnerová řekla, že podle některých účastníků utkání střet vyprovokovali sami úředníci magistrátu.

"Předsedkyně Společenství Romů na Moravě upozorňovala v průběhu zápasu, že člen družstva úředníků zranil jednoho hráče, který byl ošetřen, a napadl nezletilého. Vyslovila podezření, že mužstvo úředníků je pod vlivem alkoholu. Nepřála si, aby organizátoři šli na hrací plochu. Věc musí být pořádně vyšetřena. Romové akci opouštěli s pocitem křivdy. Důvěra mezi majoritní společností a Romy se buduje velmi obtížně a křehké navázané vztahy se mohou během několika hodin zcela zbortit,"dodala Köttnerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám