Hlavní obsah

Muži ukrývali výbušniny a zbraně pro malou armádu. Policie našla semtex i granáty

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek

Desítky kilogramů výbušnin, chemických látek i prudkých jedů zajistili policisté při zásahu na konci září na několika místech republiky včetně Valů u Přelouče. Detektivové mluví o rekordním množství a nebývale rozsáhlém případu. Z nedovoleného ozbrojování obvinili čtyři muže, z nichž dva pracovali v továrně Explosia.

Foto: Policie ČR

Materiál nalezený při domovních prohlídkách

Článek

Celý případ, který detektivové nazvali Castrol, se začal odehrávat na začátku tohoto roku, kdy kriminalisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dostali informaci z podsvětí, že někdo prodává velké množství výbušnin.

Během krátké doby je stopy zavedly k hlavnímu podezřelému a následně k zaměstnanci Explosie, protože z vyšetřování vyplývalo, že továrna je možným zdrojem výbušnin.

„Detektivové se proto zaměřili na širší okruh kontaktů obou podezřelých s cílem zjistit, zda do páchání této trestné činnosti nejsou zapojeny ještě další osoby s případnou vazbou na Explosii. Toto podezření se následně potvrdilo, když byl zjištěn a ustanoven třetí z podezřelých, který v uvedené době také pracoval v továrně,“ uvedl ve středu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Foto: Policie ČR

Materiál nalezený při domovních prohlídkách

Jak detektivové zjistili, výbušniny byly plně funkční. K prodeji nabízeli například semtex, plastické výbušniny na bázi hexogenu, C4 nebo trhaviny na bázi trinitrotoluenu. V nabídce jejich sortimentu byly i rozbušky či další potřebné věci k výrobě funkční bomby.

„Množství překvapilo i zkušené policisty. Jednalo se o nabídku více než 8 kg funkčních výbušnin a větší množství různých rozbušek,“ konstatoval Hanták.

Šokovaní detektivové

Samotná akce byla spuštěna 30. září v Pardubickém, Královéhradeckém a Středočeském kraji. Nasazeny byly desítky policistů včetně pyrotechniků a psovodů. Byli při ní zadrženi čtyři lidé ve věku od 26 do 73 let. Asistenci si policisté museli vyžádat i od hasičů a dalších odborníků.

„Nález prudkých jedů a vysoce toxických látek u dvou podezřelých pak znamenal součinnost při jejich odvozu a likvidaci se Státním ústavem jaderné, chemické a biologické ochrany,“ vysvětlil policejní mluvčí.

Foto: Policie ČR

Materiál nalezený při domovních prohlídkách

Ve Valech u Přelouče policisté navíc požádali o zastavení vlaků na trati a zřízení vlečky, pomocí které převezli nebezpečné výbušniny na místo, kde je pyrotechnici bez dalšího převozu zneškodnili.

Souhrnná čísla z provedených domovních prohlídek vyrazila policistům dech. Našli přes 100 kilogramů výbušnin, více než 1000 rozbušek, chemické látky využitelné pro výrobu výbušnin v množství minimálně 150 kilogramů a minimálně 50 kilogramů dalších chemikálií včetně prudkých jedů a vysoce toxických látek.

Výjimkou nebyly ani zbraně, našlo se osm pistolí a dlouhých zbraní včetně granátů.

Foto: Policie ČR

Materiál nalezený při domovních prohlídkách

Všichni muži byli obviněni z nedovoleného ozbrojování, 39letý a 46letý muž skončili ve vazbě. Hrozí jim až osm let vězení. Trestní stíhání se podle Hantáka může ještě rozšířit, případ budou detektivové ještě několik měsíců vyšetřovat.

Společnost Explosia se k nálezům výbušnin nechce vyjadřovat, dokud se neseznámí s informacemi od policie. Podle výrobního ředitele Pavla Diviše je výrobní areál zajištěn fyzickou a elektronickou ostrahou odpovídající bezpečnostním standardům. "Za tři roky, co v Explosii pracuji, jsem se nesetkal s žádným pokusem o vynášení výbušnin," řekl ČTK.

Explosia byla podle svých webových stránek založena v roce 1920 a během let různě měnila své podnikatelské seskupení. Nyní Explosii vlastní společnost Istrochem Explosives, a. s. Působí především v oblasti výroby výbušnin a služeb spojených s aplikací energetických materiálů pro civilní i vojenské použití.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám