Hlavní obsah

Muž zavřený ve Valdicích pod cizím jménem tají identitu

– VALDICE
Právo, ČTK, vac

Muž, jehož identitu nikdo nezná, si odpykává už tři roky trest ve valdické věznici na Jičínsku. Sám své jméno prozradit nechce. Hradecký soud ho odsoudil za přepadání řidičů kamiónů na tři roky do vězení pod nepravým jménem Vladimir Kornijenko.

Článek

Muž předložil před třemi lety policii a soudům ověřenou kopii pasu s falešným jménem a padělek nikdo nepoznal. Informovala o tom ve středu Česká televize (ČT). Pravý Kornijenko si letos přišel pro výpis z rejstříku trestů a zjistil, že by měl být už tři roky ve vězení. Podal proto trestní oznámení.

Případ nyní vyšetřují královéhradečtí policisté, kteří se snaží zjistit totožnost muže za mřížemi. "Hovoří rusky i dialekt vypadá, že je to ruština. Sám nám přiznal, že by snad měl bydlet v Rusku," uvedl kriminalista Milan Jušta. Podle policie muž možná tají své jméno, protože má z blíže neurčených důvodů strach z ruské mafie.

Falešný Kornijenko má být letos propuštěn a podle rozsudku vyhoštěn. "Odsouzený zůstává dál ve vězení. V žádném případě není pochyb, že spáchal čin, za který byl odsouzen. Po vypršení trestu bude převezen do vyhošťovací vazby, kde zůstane, dokud nebude jasné, o koho jde," řekla včera Právu mluvčí vězeňské služby Michaela Hájková.

Jak dodala, tento případ není zdaleka jediný. "Žádnou statistiku nevedeme, ale čas od času se to stává. Většinou jde o cizince a většinou se to zjistí náhodou, protože ten, kdo je ve vězení pod falešným jménem, to sám samozřejmě neprozradí," uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám