Hlavní obsah

Muž vyhrožoval Prymulovi, dostal pokutu

– Litoměřice

Pokutu 50 000 korun uložil litoměřický soud 53letému muži za výhružky posílané e-mailem náměstkovi ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi. Podle vyšetřovatelů epidemiologovi například napsal, že pokud vyhlásí zákaz vycházení, nic dalšího už ve svém životě neudělá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informaci o pokutě v úterý zveřejnil zpravodajský portál iDnes.cz. Verdikt není pravomocný, muž proti němu může podat odpor.

Muž poslal 35 e-mailů, v nichž Prymulu, jenž tehdy vedl Ústřední krizový štáb, mimo jiné vulgárně oslovoval a osočoval ho z braní úplatků. K textům přidával grafiky oběšenců či svou rozmazanou fotku se zdviženým prostředníčkem. Soud ho uznal vinným z trestného činu vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci.

Policie řeší za nouzového stavu 30 případů šíření poplašné zprávy

Koronavirus

„Potrestaný má podle vydaného trestního příkazu možnost splácet pokutu v pětitisícových splátkách," řekla serveru předsedkyně litoměřického soudu Halka Lacinová.

Verdikt nenabyl právní moci, muž proti němu může podat odpor. V tom případě by se konalo klasické hlavní líčení před soudem. Stejnou možnost má i státní zástupkyně. U ní ale takový postup nelze očekávat, protože s trestem souhlasí. „Je přesně takový, jaký jsem navrhovala," uvedla šéfka litoměřických státních zástupců a dozorující žalobkyně Kateřina Doušová.

Prymula: Kritikům rozumím, ale chytrá karanténa má smysl

Koronavirus

Případ řešila Národní centrála proti organizovanému zločinu, a to v takzvaném zkráceném řízení. Státní zástupkyně tedy nepodávala obžalobu, ale soudu poslala návrh na potrestání. Doušová už dříve uvedla, že muž se ke všemu přiznal.

Reklama

Související články

Prymula: Roušky budeme nosit měsíce

Počet lidí, kteří se s koronavirem setkali, je v ČR zřejmě minimální. Než získáme kolektivní imunitu, bude to trvat roky, roušky tu budou měsíce, řekl...

Výběr článků

Načítám