Hlavní obsah

Muž tlačil hořící letoun od hangáru a vážně se popálil

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOLEŠOV

Dramatická situace se odehrála v pátek odpoledne na letišti v Holešově ve Zlínském kraji. Z nádrže jednomotorového letounu začalo unikat palivo, které se vznítilo. Zraněn byl jeden člověk, který se popálil při tlačení hořícího letadla od paliva a hangáru.

Článek

Letadlo, které se vznítilo kolem druhé hodiny odpoledne, bylo odstaveno na ploše u hangáru po zalétávání. Úniku paliva si všiml jeden zaměstnanec, který ihned uživatele stroje ZLIN 143 L upozornil.

"Muži se rozhodli nejdříve vypustit zbylé palivo do náhradních nádob a odstranit závadu. Při vypouštění paliva z křídla se vzňaly výpary a část letadla začala hořet,“ řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Sedmdesátiletý muž, který opravu prováděl, utrpěl při požáru vážné popáleniny na rukou, obličeji a dalších částech těla. I přes ohrožující požár se mu podařilo odtlačit letadlo od hangáru a od místa vytečeného a hořícího paliva.

:. Místo požáru. Foto: HZS Zlínského kraje.

Popálený muž si pomoc nepřivolal

"Další zaměstnanec firmy bleskově na požár reagoval a přiběhl s ručním práškovým hasicím přístrojem. Společně se jim podařilo plameny na letadle i ploše uhasit a zabránit dalšímu šíření požáru,“ doplnil mluvčí hasičů.

Přivolaný vyšetřovatel hasičů zjistil, že zraněný muž si nepřivolal zdravotnickou pomoc, a proto ho nechal dalším zaměstnancem odvézt do nemocnice ve Zlíně. Škoda byla vyčíslena na 600 tisíc korun.

Při šetření byla vyloučena možnost úmyslného jednání. "Byl vyloučen zkrat elektřiny, kouření nebo manipulace s otevřeným ohněm. Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byl výboj statické elektřiny při přečerpávání nádrže a obsluze letadla po úniku paliva,“ uzavřel Mitáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám