Hlavní obsah

Muž, který vydíral rodiče zmizelé Aničky, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Okresní soud Plzeň - jih uložil v pondělí 24letému Janu Zitovi podmíněný trest za vydírání rodičů zmizelé devítileté Anny Janatkové. Dostal trest na dva roky a šest měsíců s odkladem na zkušební dobu pěti let.

Vyděrač rodičů Aničky se u soudu kryl obsílkouVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

U obžalovaného jsem zohlednil, že se zcela doznal, doposud vedl řádný život a poškozeným se omluvil,“ uvedl soudce David Protiva.

Zitovi do očí řekl: „Pět let budete zpytovat svědomí a pokud se v té době dopustíte jakéhokoliv protiprávního jednání, okamžitě vám přeměním trest na nepodmíněný a půjdete na 2,5 roku do vězení.“

Jan Zita z jižního Plzeňska zneužil výzvy zoufalých rodičů hledajících svoji dceru. Kontaktoval otce zmizelé Aničky z Prahy a předstíral, že o dívce ví. Po Miloši Janatkovi chtěl část ze tři a půl miliónové odměny, kterou rodina vypsala za informace vedoucí k nalezení Aničky.

"To, co je v obžalobě, je pravda, panu Janatkovi se chci omluvit za způsobenou psychickou újmu," řekl u soudu Zita. Podle svých slov chtěl využít situace a získat peníze, které měl v úmyslu použít na zaplacení dluhu.

" Zpočátku jsme to brali jako naději. Po čase, kdy začaly chodit od toho pisatele výhrůžné SMS zprávy bez relevantních informací, jsme to vyhodnotili jako podvod," citoval soudce výpověď otce Aničky.

Žalobkyně muže vinila z přečinu útisku a pokusu podvodu. Za to mu hrozilo až pět let vězení. Otci Aničky poslal desítky textových zpráv, ve kterých požadoval čtvrt miliónu korun. Tvrdil, že dívenka je v pořádku a po obdržení peněz bude do dvou dnů doma. Policie se však nesměla nic dozvědět.

Soudce přečetl výpověď šéfa policejního týmu pátrajícího po Aničce Josefa Mareše. "Telefon pana Janatky jsme monitorovali. Od volajícího jsme chtěli získat co nejvíce informací. Nemohli jsme vyloučit, že je pachatelem únosu, a proto jsme s ním tak dlouho komunikovali," uvedl policista.

"Stačí jen poslat 250 tisíc a v neděli ji máte doma"

Zita se poprvé ozval rodičům Aničky na přelomu října a listopadu, tedy tři týdny poté, co se ztratila v ulici Pod Písečnou v pražské Troji, když se vracela ze školy domů. „Dobry den, mohu vám zjistit informace o Aničce, ale nechci mít nic s policajtama a nestojím o tak velkou odměnu,“ napsal v první esemesce. A vzápětí následovala další: „Stačí jen poslat 250tis a budete vedet kde Anička je.. Je v pořádku... Pošlete 250tis a v neděli ji máte doma...takže buď a nebo,“ naléhal Zita.

Celkem vyděrač poslal 94 zpráv. Kriminalisté ho vypátrali přes mobilní telefon a zadrželi 26. listopadu v chatové osadě u Stoda. Soud ho minulý týden propustil z vazby.

Šokovaná přítelkyně

Zitovo zatčení bylo šokem především pro jeho přítelkyni, která neměla o ničem ani ponětí. „Když ho sebrali, byla jsem náhodou u toho. Vůbec jsem netušila, co to má znamenat. On se mi ani nepodíval do očí,“ vzpomínala v rozhovoru pro Právo drobná černovláska. Do té doby svého považovala svého přítele za slušného člověka. „Tohle mi k němu vůbec nešlo. Nechápala jsem to, za ten rok, co jsme spolu žili, jsem s ním neměla žádný problém. Choval se báječně i k mým dvěma dětem z bývalého manželství,“ pokračovala žena.

Připustila však, že v uvedeném období přece jen na chování přítele pozorovala něco divného. „Byl takový zaražený, moc nemluvil. Přičítala jsem to smrti jeho otce, se kterou se špatně vyrovnával,“ vybavovala si žena.  Vysvětlení se dočkala až o několik týdnů později při první návštěvě ve věznici. „Řekl mi, že to udělal ve zkratu, protože potřeboval peníze,“ uvedla dále žena. Kvůli svému partnerovi se také musela odstěhovat od rodičů, neboť v malé obci, kde všichni společně bydleli, se to rozkřiklo a lidé si na ni ukazovali.

Po Aničce se slehla zem 13. října. Pátrání po ni je dosud bezvýsledné. V případu policie  obvinila 41letého muže, kterého podezírá, že o zmizení dívky ví více, než přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám