Hlavní obsah

Muž, jenž v letadle hrozil bombou, prý naslouchal Bohu. Cestující odvezl náhradní spoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cestující z boeingu, který kvůli hlášené bombě v pátek nouzově přistál v Praze, odletěli v sobotu ráno náhradním spojem. Muže polské národnosti, který hrozil bombou, policisté zadrželi už v pátek. Je podezřelý z šíření poplašné zprávy a ohrožení letadla. Své jednání podle policie obhajoval nasloucháním Bohu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Letiště Václava Havla (archivní foto)

Článek

„K osobě podezřelého lze v tuto chvíli sdělit pouze tolik, že se jedná 68letého muže, polské státní příslušnosti, který své jednání obhajoval nasloucháním Boha. V tuto chvíli je muž umístěn v policejní cele s tím, že policie kvalifikovala jeho jednání jako trestný čin šíření poplašné zprávy a ohrožení vzdušného dopravního prostředku, a takto jej předá i s návrhem na potrestání státnímu zástupci,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie na letišti v Praze-Ruzyni

Incident se odehrál v pátek ve večerních hodinách. Letoun, který letěl ze španělského letoviska Las Palmas na Kanárských ostrovech do Varšavy, přistál na starém ruzyňském letišti. Pilot ohlásil, že má na palubě muže, který vyhrožuje bombou.

V sobotu policie informace o bombové hrozbě upřesnila s tím, že muž tvrdil, že „disponuje informací o tom, že je v letadle bomba, která vybouchne, pokud dojde k přistání ve Varšavě“.

Krátce po přistání v Praze osmašedesátiletého muže polské národnosti policie zadržela.

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli muži hrozícímu bombou vyjely na letiště desítky záchranářůVideo: Novinky

„Po přistání letadla vyjela na místo zásahová jednotka cizinecké policie, která po vstupu na palubu vyzvala podezřelého muže, aby opustil letadlo a následoval policisty. Ten jejich výzev neuposlechl, a proto byly použity donucovací prostředky, s jejichž pomocí byl podezřelý muž z letadla vyveden. Jeho chování nebylo agresivní ani jinak problematické, nicméně v danou chvíli s policisty nespolupracoval,“ popsala Rendlová.

Zasahující policisty a hasiče pochválil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se na letiště také vypravil. „Děkuji policistům i hasičům, zásah byl vysoce profesionální,“ uvedl na Twitteru.

Cestující odlětěli ráno

Cestující, kteří nuceně přerušili let, pokračovali dnes ráno. „Náhradní spoj odletěl dnes v 07:25,“ řekla mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Většina pasažérů byli občané Evropské unie, převážně Polska. Žádný Čech mezi cestujícími nebyl. Podle policie odletěli všichni.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sanitky záchranné služby ASČR na pražském letišti

Letadlo Boeing 737-800, v němž se incident odehrál, zatím zůstal v Ruzyni. Kvůli bezpečnostním pravidlům totiž původní posádku, která nyní musí odpočívat, vystřídala nová, která přiletěla a odletěla náhradním letadlem.

Polská charterová společnost Enter Air v sobotu na svém facebookovém profilu vyjádřila lítost nad incidentem, který se podle ní naštěstí podařilo vyřešit rychle a správně, a ocenila chování posádky. Cestující jsou podle ní navzdory nepohodlí a zpoždění v pořádku.

Pro soukromého přepravce bylo bombová výhrůžka už druhou nepříjemnou situací toho dne — v pátek dopoledne se letoun letící z Varšavy do kyperské Larnaky musel vrátit, protože mu do motoru vlétl pták.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám