Hlavní obsah

Muž chtěl na kriminalistu hodit vraždu, teď za to jde do vězení

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Dva tachovští zločinci se chtěli pomstít kriminalistovi Jaromíru Ditrychovi, který jim šlapal na přezky. Miroslav Janeček a Jiří Morávek se spolu domluvili a na svého úhlavního nepřítele podali smyšlené oznámení pro přípravu vraždy. Miroslav Janeček byl zproštěn obžaloby, ale za křivé obvinění v úterý potrestal tachovský soudce Miroslav Vajgant Morávka trestem ve výši dvou let.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiřího Morávka přivedla k soudu eskorta. V současné době je ve výkonu trestu.

Článek

Není pochyb o tom, že obžalovaný konal v úmyslu přivodit kriminalistovi trestní stíhání. Chtěl mu jak se říká zavařit, aby měl problémy a tím i jiné myšlenky než stíhání zločinců,“ řekl soudce Miroslav Vajgant. 

Podle státního zástupce chtěli muži kriminalitu nařknout z toho, že si objednal vraždu manželky. „Vymysleli to tak, že Morávek sdělí policejní inspekci, že po něm kriminalista Jaromír Ditrych požaduje vraždu své manželky, a to tím způsobem, že ji srazí autem. Inspekce se tím skutečně začala zabývat,“ uvedl státní zástupce Jakub Kubias.

Ženu prý měli přejet autem

„Morávek mi říkal, že ho Ditrych žádal, aby ukradl auto bez registračních značek a tím pak přejel jeho manželku. Já jsem tuto informaci bral jako nevěrohodnou a žádné vyšetřování osočeného policisty jsem ani nezačal. Až později jsem o kontaktu s Morávkem sepsal úřadní záznam,“ řekl u soudu pracovník krajské policejní inspekce Karel Benda. 

Soudnímu líčení byl přítomný pouze Morávek, jeho komplic je výkonu trestu v Německu. Morávek vzal všechno na sebe, přičemž původně tvrdil, že Ditrycha se chtěl zbavit právě Janeček.

„Potkal jsem opilého Ditrycha na pískovišti před domem. Byli jsme sousedé. Brečel, že se rozvádí a že mu manželka bere kluka. Říkal, že by ji nejraději zabil. Zrovna ten den někoho srazilo auta na přechodu. Říkal, že takhle by měla skončit ta jeho svině. V té opilosti mě o to požádal. Věděl jsem, že jsou to jen opilecký kecy, ale napadlo mě, že bych to mohl proti němu použít. Byl jsem na něho naštvaný, protože na mě ušil něco, co jsem neudělal, a já za to šel do vězení,“ řekl Morávek.

Podle svých slov se pak sešel s kamarádem Janečkem. „Řekl jsem mu o tom. Trochu jsem si to přikrášlil. On pak zařídil vyšetřování. To už jsem dostal strach, že to došlo příliš daleko, a oznámení odvolal,“ pokračoval Morávek.

Ditrych ale u soudu popsal zcela jinou verzi. „Přišel za mnou kolega, že vyslýchá Morávka a řekl mi, že Morávek je nucen ze strany Janečka, aby vypovídal, že jsem si u něho objednal vraždu manželky. Jako důkaz mi přehrál zvukový záznam, který si prý tajně pořídil na schůzce s Janečkem a dalšími lidmi. Podal jsem proto trestní oznámení,“ prohlásil Ditrych, který krátce poté odešel od policie na vlastní žádost.

Reklama

Výběr článků

Načítám