Hlavní obsah

Mrtvolu otce schovával měsíce a z jeho účtu ukradl desetitisíce. U soudu se přiznal

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Na první pohled tichý muž, který by neublížil ani mouše. Tak v úterý před Krajským soudem v Plzni působil 36letý O. R., který se zpovídá z vraždy svého otce. Mrtvé tělo skrýval téměř pět měsíců v domě, ve kterém společně žili.

Muž obžalovaný z vraždy svého otce přichází k plzeňskému krajskému soudu.Video: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Vražda se odehrála loni v polovině května v Nejdku na Karlovarsku. Podle státního zástupce Martina Rykla obžalovaný dvakrát udeřil otce trubkou používanou k utahování kol u auta, čímž mu způsobil smrtelná zranění. „Tělo poté odtáhl do komory, kde ho nechal ležet až do září,“ uvedl k případu Rykl.

Kromě zločinu vraždy se muž zpovídá také z trestného činu „neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku”. Během doby, kdy tělo zavražděného otce úspěšně skrýval před ostatními, totiž z jeho účtu ukradl přes 81 tisíc korun.

Mrtvola v koupelně

Obžalovaný, otec dvou dětí, který prý nikdy neměl pletky se zákonem, vraždil v koupelně rodinného domu. Ten patřil jeho otci, k němuž se syn nastěhoval poté, co ztratil práci i přítelkyni. Otec mu prý později začal vyčítat, že ho musí živit a že se nesnaží najít si zaměstnání.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Ondřej Rakoncás před Krajským soudem v Plzni.

„Asi 9. nebo 10. května jsem se vrátil domů a zapálil si cigaretu v koupelně. Táta tam za mnou přišel a začal nadávat. Nevím, co se přesně přihodilo, ale asi jsem si vzpomněl na dětství, kdy na nás řval a terorizoval nás. Mámu dokonce bil. Nahromadilo se to ve mně a strčil jsem do něj. Udělal pár kroků dozadu a zůstal stát. Lekl jsem se toho, co jsem si k němu dovolil. Když jsem z koupelny odcházel, uviděl jsem trubku, kterou jsem používal na utahování kol u auta. Vzal jsem ji do ruky a udeřil ho s ní do čela,“ popsal muž.

Otce pak nechal ležet v kaluži krve uprostřed místnosti a šel si zapálit na zahradu. Pak se na místo vrátil. Když na něho jeho 72letý otec sedící na podlaze stále nadával, udeřil ho do čela znovu.

Strašně mě to mrzí. Nevím, proč jsem mu v koupelně nepomohl
obžalovaný

„Do koupelny jsem pak přišel až večer. Táta už byl mrtvý, všude byla krev. Nechtěl jsem ho tak vidět, tak jsem mu dal na hlavu igelitové sáčky. Pak jsem se na místo vrátil až druhý den a tělo jsem odtáhl do komory, kde jsem ho schoval,“ líčil obžalovaný.

Koupelnu vytřel, zakrvácené oblečení odnesl do kurníku a vražedný nástroj hodil do nedalekého potoka.

Vraždu se mu dařilo tutlat téměř pět měsíců. Když se po otci ptali sousedé a jedna z jeho dcer, obžalovaný jim říkal, že otec leží v nemocnici kvůli problémům s tlakem. V domě, kde mrtvolu ukrýval, celou dobu žil. Prý se mu hůř spalo. Rozkládající se tělo zapáchalo.

Čin ho mrzí

Klec spadla poté, co si dcera zavražděného otce vše ověřila na popud ženy ze sousedství. Ta nedaleko domu provozovala obchod, kam otec se svým synem chodil nakupovat. Dcera pak o podivnostech informovala policii, která tělo zavražděného muže našla.

Obžalovaný se hájil tím, že nikdy předtím k fyzickému násilí nesáhl. Peníze, které z bankomatu vybíral, prý potřeboval jen k tomu, aby přežil. Svého otce popsal jako muže, který měl blízko k alkoholu i ostrým slovům. Zesnulou matku prý dokonce opakovaně fyzicky napadl.

„Strašně mě to mrzí. Nevím, proč jsem mu v koupelně nepomohl. Asi proto, že jsem to celé způsobil já,“ hájil se muž, který si teď ve vězení může odsedět až osmnáct let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám