Hlavní obsah

Mrtví po výbuchu v Liberci ještě nejsou identifikováni

Právo, Novinky, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Zřejmě mladí manželé přišli o život při výbuchu v pětipatrovém panelovém domě v ulici Květnové revoluce v liberecké čtvrti Nové Pavlovice. Ani po pitvě však totožnost obětí není jistá.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Velvyslanec Thajského království v České republice Narong Sasitorn zavítal na pracovní návštěvu do Karlovarského kraje.

Článek

Nikdo další už nebyl zraněn. Oběti ve věku mezi 30 a 35 lety objevili hasiči teprve při likvidaci požáru v jejich ložnici. "Už jim nebylo možno pomoci," konstatovala pro Právo mluvčí krajské záchranné služby Kristýna Fejfarová.

Sama policie ale zatím nepotvrdila, zda se skutečně jedná o mladé manžele a jistotu nepřinesla ani pitva. Specialisté se teď pokusí zjistit pravdu metodou porovnávání DNA. Zatím se případ šetří jako podezření z vraždy. 

Mohlo jít i o bombu?

Policisté se už v minulosti o mladý pár zajímali, podrobnosti ale nechtěl sdělit. Podle informací Práva byl byt manželů a jeho vybavení sežehnut rovnoměrným způsobem, což může na první pohled ukazovat právě na vysokou koncentraci látky při explozi plynu. Policisté ale nechtějí předčasně vyloučit ani možnost, že šlo o nástražný výbušný systém, jak se na místě mezi lidmi vzápětí spekulovalo.

Právě to na spáleništi prověřoval policejní pyrotechnik. Asi čtyřem desítkám hasičů, kteří se na místo sjeli v 10 zásahových vozech, se podařilo požár zlikvidovat během dvaceti minut. Škoda přitom podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Karla Boháče překročí nejména dva milióny korun.

"Po příjezdu na místo jsme zjistili, že je zasažen byt 12 a oheň šlehá z balkónu a oken. Zásahové práce byly zahájeny ze tří stran - balkónem pomocí výškové techniky, vstupními dveřmi a oknem do kuchyně. Podle svědků došlo ke dvěma výbuchům - pravděpodobně to vypadá na plyn, ale přesná příčina se dosud zjišťuje. Byt byl úplně zdemolován. Následně odborníci musí ještě prověřit statiku objektu," podotkl Boháč.

Tlaková vlna vysklila okna u bytů v celém vchodu, střepiny se přitom povalovaly ve vzdálenosti nejméně deset metrů od domu.

Sami svědkové z okolních domů výbuch popisují jako obrovský. "Ten výbuch byl strašný, šla jsem okamžitě volat hasiče. Pak jsem se ale málem zhroutila, takže jsem telefon předala manželovi. V bytě bydlel mladý pár, znala jsem je jen od vidění, ale měli podle mě poslední dobou manželské neshody," líčila Právu 73 letá svědkyně z naproti stojícího domu.

"Lidem ze zničených bytů jsme připraveni poskytnout nouzové ubytování v hotelích a ubytovnách, máme dostatek financí, abychom to mohli nějakou dobu platit. Praxe je ale taková, že lidé jdou v takových chvílích spíš k příbuzným, aby nebyli sami," poznamenal primátor Liberce Jiří Kittner.

Podle něj je magistrát připraven poškozeným lidem vyplatit v případě potřeby mimořádné sociální dávky. "Podle zákona můžeme vyplatit až 30 tisíc na osobu," dodal Kittner. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám