Hlavní obsah

Motivem masakru v Havířově zřejmě nebyly peníze

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Osmačtyřicetiletý Pavel Slíva, který v pondělí chladnokrevně zastřelil náměstka havířovské primátorky a ostravskou advokátku a poté spáchal sebevraždu, nebyl ve sporech kvůli svým akciím tak neúspěšný, jak se po vraždách hovořilo. Podle známého Slívy už byla jeho rodina díky získaným penězům za akcie finančně velmi dobře zajištěna. Její majetek odhaduje v řádech několika miliónů korun.

Článek

Jeho známý si proto myslí, že za krutým masakrem určitě nebyla honba za penězi, ale mohla to být i nějaká nemoc. Skutečnost, že Slíva některé spory kvůli akciím havířovských technických služeb rovněž vyhrával nebo se dohodl na mimosoudním vyrovnání, potvrdil jeho právník Luděk Trna. "Nebyl vůbec neúspěšný. Některé spory vyhrál, většinou to skončilo zpětvzetím žaloby a v jednom případě mimosoudním vyrovnáním. V něm od technických služeb získal dva milióny osm set padesát tisíc korun," vypočítal právník.

Navíc například vyhrál spor na vyslovení neplatnosti usnesení valné hromady společnosti. "Jako satisfakci získal 300 tisíc korun plus soudní náklady. V některých ohledech určitě dosáhl svého cíle odkupu akcií," konstatoval právník, který Slívu zastupoval dva a půl roku.

Známý rodiny Slívových Právu potvrdil, že rodina je velmi dobře zajištěna. "Za dividendy získal další peníze v řádu stovek tisíc, vysoudil odstupné a dostal zpětně platy, poté co vyhrál spor o uznání neplanosti výpovědi z postu ředitele technických služeb," vylíčil. Slíva ještě v Havířově prodal nemovitost, za což rovněž utržil nemalé peníze. "Finance motivem vražd určitě nejsou. Může za nimi být i nějaká nemoc," poznamenal jeho známý.

Slíva se navíc dohodl v posledním sporu s městem Havířov, že sleví ze svých finančních nároků za další akcie, a z původně požadovaných 5,2 miliónu korun mu bude stačit 600 tisíc. Radnice se mu ale nakonec rozhodla nabídnout pouze sto tisíc. To mohl vzít jako podraz. "Je to rozdíl půl miliónu korun. O ty peníze mu podle mě nešlo. Spíše ho mohly psychicky vyčerpat vleklé spory a poslední rozhodnutí zastupitelů, že mu nechtěli vyplatit už předem dohodnutou částku, čímž ho podrazili a zhatili ukončení sporů o akcie," konstatoval Slívův známý.

Podle něj byl Slíva vzorný manžel a jeho celá rodina řádně fungovala. "Měl před sebou spoustu životních motivací. Měl rok a půl starou vnučku, na kterou se vždycky těšil, na to jak poroste. Synovi pomáhal zařizovat dům. On nebyl žádný agresor. Nechápu, co udělal." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám