Hlavní obsah

Místo práce skončili chudí Češi ve Velké Británii jako otroci

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo dobře placené práce ve Velké Británii skončila řada lidí jako novodobí otroci. Muži museli pracovat v obchodech a restauracích, všechny peníze museli odevzdat, stejně jako ženy, které byly nuceny k prostituci. Případ obchodování s lidmi ve Velké Británii začal v pátek řešit Krajský soud v Ústí nad Labem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hlavní obžalovaný Julius Rigo u ústeckého soudu.

Článek

Obžalováno bylo celkem pět lidí, hlavními postavami případu mají být Július Rigo a jeho manželka. Měli si přijít celkem na téměř 16 milionů korun. Hrozí jim až 15 let vězení, ostatním obžalovaným mezi 4 až 12 lety. Rigo, který je jako jediný ve vazbě, před soudem svou vinu odmítl.

Z obchodování s lidmi jsou obžalováni také Rigova manželka Darina Rigová a Karel Ádám. Josef Rigo je obžalován z vydírání a Blanka Sárköziová z kuplířství.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Rigo veškerá obvinění u soudu odmítl

Podle obžaloby hlavně Rigovi lákali mezi lety 2004 až 2016 chudé lidi z Mostu, Bíliny a okolí na dobře placenou práci do Velké Británie. Po příjezdu do Manchesteru jim ale odebrali doklady, museli odevzdávat sociální dávky, které dostali. Ženy nutili k prostituci, muže pak k práci v restauracích, obchodech nebo na myčce aut.

Fyzické násilí

Zneužívat je měli i k bankovním podvodům, nutit měli novodobé otroky i ke sňatkům s cizinci z mimoevropských zemí. Poslušnost si vynucovali bitím, kopáním, taháním za vlasy i ranami pěstí.

Od jedné z žen si měli takto vynutit téměř šest milionů korun. Žena jim musela odevzdávat veškerý výdělek z prostituce. Musela se provdat také za Nigerijce, peníze inkasované za svatbu si měli nechat Rigo a jeho manželka Darina Rigová. Žena měla ve Velké Británii také několikrát otěhotnět.

„Nejméně v jednom případě bylo její těhotenství přerušeno kopem do oblasti břicha od Júlia Riga. Napadl ji proto, že jako těhotná by pro něj nemohla provozovat prostituci,“ řekl státní zástupce Lukáš Otipka.

Vinu popírá

Rigo byl obžalován nejen z obchodování s lidmi, ale i ze znásilnění, vydírání, nebezpečného vyhrožování a dvojího manželství. Jednu z žen měl celkem šestkrát donutit k pohlavnímu styku. Když už byl ve Velké Británii stíhán, po jednom ze svědků chtěl, aby stáhl svou výpověď. Svou manželku si vzal před časem v Mostě, přitom byl ale od roku 2013 ženatý s Nigerijkou.

Já si myslím, že oni jsou spolu domluvený, jak mají proti mně vypovídat
obžalovaný Július Rigo

Július Rigo obvinění popřel. Od lidí si bral peníze za nájem na byty, v nichž jim zprostředkovával bydlení. Ženy provozovaly podle něj prostituci dobrovolně, živily se jí tímto způsobem v Čechách a v Anglii s tím pokračovaly. Odmítl i sjednávání bankovních účtů, ponechávání si peněz za sociální dávky i bití poškozených.

„Já si myslím, že oni jsou spolu domluvený, jak mají proti mně vypovídat,“ vypověděl před soudem Rigo. Přiznal, že peníze, které získal údajně na nájem, prohrál. „Všechno jsem prohrál, jsem gambler,“ řekl. Všechno prý dělal pouze on sám a jeho žena je v tom nevinně.

Soudní jednání bude pokračovat v září výslechy dalších obžalovaných a svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám