Hlavní obsah

Místo kafe dostal od opilé kamarádky dvě kulky do těla

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Janou Puchtovou kamarádil Marek Křeček více než pět let. Příležitostně jí pomáhal s domácností, venčil psa, nakupoval nebo i vařil. Když za ní v červnu předloňského roku přijel na kafe, opouštěl její byt na nosítkách v bezprostředním ohrožení života.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Místo nápoje do něj opilá žena vpálila dvě kulky z pistole. Osmatřicetiletý muž přežil, o čtyři roky starší střelkyni nyní plzeňský soud potrestal za zvlášť závažný zločin těžké ublížení na zdraví tříletým vězením s pětiletou zkušební dobou a dohledem probačního úředníka. Dále se podle rozsudku nesmí dotknout alkoholu. Pokud zákaz poruší, půjde okamžitě za mříže.

„Žena přiznala, že střílela, ale hájila se tím, že poškozeného nechtěla trefit. Soud ale z provedených důkazů dospěl k závěru, že přinejmenším nepřímý úmysl zranit toho muže tam ze strany obžalované přece jen byl,“ uvedl předseda senátu Josef Prach.

Ležela na gauči a najednou střílela

Marek Křeček by na ten osudný den nejraději zapomněl. „Představte si, že by na vás kámoška z ničeho nic vytáhla pistoli a z půlmetrové vzdálenosti zmáčkla spoušť. Dodnes netuším, proč to udělala, čím jsem si to zasloužil,“ řekl v rozhovoru s Právem člověk, se kterým se život příliš nemazlil. Narodil se s vrozenou vadou dolních končetin, a aby mohl vůbec chodit, musel podstoupit několik operací. Dodnes má problémy s pohyblivostí a je v invalidním důchodu.

Na to, co se v bytě Puchtové odehrálo, si Křeček dobře pamatuje. „Když jsem tam přišel, Jana ležela na gauči. Zdálo se mi, že spí. Potom se zvedla, sáhla pod polštář a v ruce se jí blýskla pistole,“ vzpomínal na okamžiky před střelbou. Stačil už jenom říci něco v tom smyslu, co s tím hodlá vyvádět, a pak se ozvala první rána.

„Vzápětí vystřelila znovu, to už jsem klesl k zemi. Ještě si vybavuji, jak jí pistoli z ruky vytrhla její dcera. Pak se svalila na postel a začala brečet,“ líčil muž dramatické okamžiky. Probral se až po operaci v nemocnici.

Noční můra

„Doktoři mi řekli, že při mně museli stát všichni svatí. Měl jsem velké štěstí, že kulky minuly životně důležité orgány. Jenže pak jsem se z toho sesypal. Dva měsíce jsem se pořádně nevyspal, několikrát za noc jsem se budil, zpocený od hlavy až k patě, pořád se mi to vracelo zpátky. Měl jsem ji před očima, jak sedí na té posteli a míří na mě. Byla to noční můra,“ popisoval Křeček následky, se kterými se musel potýkat.

I přes to všechno je ochoten své kamarádce odpustit. „Potom, co jsem se vrátil ze špitálu, mi volala a moc se omlouvala. Prý byla v agónii po kombinaci prášků a alkoholu. Prý nevěděla, co dělá. Říkala, že ji to hrozně mrzí a strašně štve. Znělo to docela upřímně. Já bych jí i prominul, ale moji rodiče určitě ne,“ uzavřel Křeček.

Stíhaná žena držela v době střelby zbraň legálně. Pořídila si ji jako ochranu proti vymahačům dluhů. Ti za ní chodili kvůli manželovi, který v té době

seděl v kriminále kvůli podvodům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám