Hlavní obsah

Milióny z ukradeného trezoru prohýřili zloději i ve veřejných domech, odsedí si až 8,5 roku

– Olomouc • Aktualizováno

Čtveřice mužů si za krádež trezoru s částkou 8,5 miliónu korun z rodinného domu na Opavsku definitivně odpyká ve vězení sedm let až 8,5 roku. Tresty uložené krajským soudem jim v úterý potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Muži trezor ukradli v srpnu 2011 a peníze většinou stihli utratit. Padly na nákup aut, drog, návštěv veřejných domů či na automaty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z rozsudku vyplývá, že muži musí okradenému majiteli uhradit zhruba 7,8 miliónu korun.

Podle soudu při ukládání trestu nebyly zjištěny žádné polehčující okolnosti. Mužům naopak přitížilo, že se dopustili kromě krádeže i porušování domovní svobody, soudci poukázali i na výši škody i jejich předchozí odsouzení. "Uložené tresty nejsou nepřiměřeně přísné," podotkl předseda senátu Vladimír Štefan.

Trezor zmizel z rodinného domu ve Štítině na Opavsku. Na krádež se muži podle policie dlouho připravovali. Dva z nich navíc už v minulosti měli s okradeným nějaké obchody. Informaci o tom, že má v trezoru větší obnos, se dozvěděli od dalšího známého. Vnikli do domu, trezor vytrhli ze zdi a odvezli. Peníze si poté rozdělili.

Kriminalisté po odhalení případu poukázali na to, že všichni začali vzápětí žít bohémským způsobem života. Okradený majitel vypsal za dopadení pachatelů odměnu milión korun. Policie zatkla muže o necelé dva měsíce později. Na stopu je přivedly informace získané výslechem stovky lidí. Kriminalisté po jejich zatčení provedli sedm domovních prohlídek. Při nich zajistili kolem půl miliónu korun. Muži však před soudem tvrdili, že se činu nedopustili.

Důkazů bylo dost 

Podle obhajoby proti nim svědčí jen řada nepřímých důkazů. Napadli i částku, která se měla v trezoru nacházet. "O částce, která měla být v trezoru, silně pochybuji," uvedl obhájce jednoho z nich Petr Dítě.

Podle soudců je však okruh důkazů proti obžalovaným poměrně bohatý. "Dva z obžalovaných po činu dávali najevo drasticky zlepšené finanční poměry. Zapadá to do obrazu situace. Peníze tady byly, poškozený si to nevymyslel a těch peněz bylo hodně," uvedl předseda senátu.

Všichni obvinění už v minulosti měli problémy se zákonem. Odsouzeni byli za majetkovou, násilnou i mravnostní trestnou činnost. Například Michal Hunčík, který dostal nejvyšší trest, má v rejstříku už 16 záznamů, Marcel Trubianský 13 záznamů. Nejstarší z pachatelů, osmačtyřicetiletý František Kakur, stál před soudem devětkrát a nejmladší pachatel Michal Martinek sedmkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám