Hlavní obsah

Metrák kokainu z Lidlu pomohl zmapovat trasy pašeráků

Právo, Jakub Bartosz

Je to definitivní tečka za zásilkou čistého kokainu z banánových krabic, která se z čista jasna loni v dubnu objevila ve skladu Lidlu na pražské Zbraslavi. Policii tehdy na nečekaný nález upozornil tamní skladník.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie pachatele nezjistila, díky vyšetřování ale zmapovala důležité trasy lodí, kudy kokain proudil z Jižní Ameriky také do jiných evropských zemí.

Kokain vyletěl nedávno komínem ze spalovny, kde ho policie na pokyn státního zástupce zlikvidovala. Pouze malý vzorek si nechal kriminalistický ústav.

Stokilovou zásilku nalezenou v supermarketu by podle odborníků bylo možné prodat až za miliardu korun. Právu nyní podrobnosti sdělil kriminalista, který na případu pracoval. Bílý prášek putoval na Zbraslav v šesti krabicích od banánů.

„Pocházely z lodi, která se plaví do Evropy z kolumbijského přístavu Santa Marta každých 14 dní,“ popsal. Cílem byl přístav v belgických Antverpách.

Námořní linka se čtyřmi loděmi

Kvůli případu policie oslovila další státy a díky tomu se podařilo zjistit námořní trasy drogových zásilek. „Dokonce se podařilo ustanovit konkrétní čtyři lodě na konkrétní lince, z jejichž zásilek pochází velké množství záchytů ve všech Evropských zemí,“ dodal. Informace policisté předali kolegům v příslušných zemích. Jak ti s nimi naložili, není českému kriminalistovi známo.

Starost ale měla česká policie s Belgií, kterou třikrát žádala o pomoc při vyšetřování. Tamní úřady ale nevyhověly, protože jsou prý podobnými výzvami zahlceny.

Podle policisty v tom sehrál roli také předpoklad, že byli do přepravy namočení také pracovníci přístavního mola, případně námořníci lodi, a vyšetřování by pak museli vést sami Belgičané.

Jak naznačovali kriminalisté již dříve, kokain se dostal do Prahy nejspíš omylem. Pašeráci naložili drogu mezi ovoce a domluvení dělníci v přístavu ji měli předat zločineckým skupinám.

Mohl to být i zastírací manévr

„Drogy měly být vyjmuty ještě v přístavu. To, že se tak nestalo, naznačuje, že zodpovědná osoba zapomněla drogy ze zásilky vyjmout,“ dodal kriminalista. Důkazem je nepoužitá námořní plomba v krabici.

Jednou z dalších verzí ale byl zastírací manévr. „Někdy nechávají určité množství drog zachytit schválně, aby zaměstnali odpovědné autority a navedli je na falešnou stopu. Jiným kanálem pak propašují více drog,“ dodal.

Pikantní na zbraslavském nálezu je fakt, že supermarket, ve kterém se kolumbijská zásilka našla, je na dohled policejního areálu, kde sídlí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a středočeské krajské ředitelství. Nedaleko je rovněž ubytovna pro policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám