Hlavní obsah

Matka oběšeného Angličana se vydala pátrat do Prahy sama

Novinky, bad, ok

Matka sedmadvacetiletého Angličana George Williama Johnstona, který se loni v dubnu oběsil v Praze, kde žil, se pustila do vyšetřování smrti svého syna na vlastní pěst. Podle britského deníku Daily Mail se žena nedočkala od české policie žádné informace ohledně skonu svého syna. Česká policie to odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Johnston, původem z jihoanglického Devonu, se živil jako projektový vedoucí a v Praze žil delší dobu. Život si vzal 6. dubna loňského roku. Jeho matka se prý od českých úřadů dozvěděla pouze, že její syn zemřel u sebe doma, a že příčinou smrti bylo oběšení.

S tím se ale Johnstonova matka nespokojila a podle svých slov třikrát kontaktovala české úřady, aby získala podrobnější informace od vyšetřujícího kriminalisty. Nedočkala se prý ale žádné odpovědi.

Případ tehdy vyšetřovala pražská policie. Její mluvčí Eva Kropáčová Novinkám řekla, že v takových případech je o úmrtí vyrozuměna přes zastupitelský úřad rodina. Po ukončení vyšetřování je pak příbuzným předáno rozhodnutí o ukončení věci s výsledkem.

Osamělý důchodce se chtěl zabít výbuchem v bytovce. Hrozí mu osm let

Krimi

„V tomto případě se jednalo o sebevraždu, rodina byla vyrozuměna. Standardně každý rodinný příslušník, třeba matka, má možnost nahlídnout do spisu. Má možnost tam vidět, co policie dělala. Může si i pořídit kopie,“ doplnila Kropáčová.

Johnstonova matka se nicméně pustila do zjišťování okolností synovy smrti na vlastní pěst, a přiletěla proto do Prahy. Během zhruba týdne mluvila s řadou lidí, aby si vytvořila celistvější obrázek o událostech, které vedly k Johnstonově sebevraždě.

Hádka s přítelkyní

Krátce před ní se mladík prý pohádal se svou přítelkyní kvůli penězům, které ztratil. Podle jednoho z jeho kolegů se ten večer Johnston opil a vzal si i nějaké drogy. Johnstonova matka s ním druhý den mluvila po telefonu, jejich hovor ale nakonec ukončila hádka s mladíkovou přítelkyní.

Z vyšetřování vyplynulo, že jí Johnston vyhrožoval, že se zabije, pokud od něj odejde. „Věřím, že to byl Georgův záměr ji vystrašit, resp. jí zabránit, aby od něj odešla,“ řekla Johnstonová a dodala, že dívka nevěřila, že by byl schopen se kvůli tomu zabít a že si od té doby vyčítá, že se nevrátila.

Japonsko čelí prudkému nárůstu sebevražd. Pandemie dopadla hlavně na ženy

Koronavirus

Svého syna popsala jako ambiciózního muže, který miloval svou práci. „Nikdy se nedozvíme, co se opravdu stalo. Vnitřně cítím, že neměl v úmyslu se zabít. Věřím, že jeho smrt byla spíše nehoda než sebevražda. Nevykazoval žádné známky deprese nebo psychických problémů, ani nijak pravidelně nepil či nebral drogy,“ uzavřela žena.

Koroner Ian Arrow prohlásil, že případ nechává otevřený. „Je to pro mě velmi složité, když nemám kompletní zprávu od policie z místa činu ani fotografie. Nemůžu si být jistý, že si George chtěl vzít život, jen na základě uvedeného příběhu. Nechávám proto případ otevřený, protože není jasné, jak k oběšení došlo,“ řekl Arrow.

Reklama

Výběr článků

Načítám