Hlavní obsah

Matka mrtvého vězně u Ústavního soudu neuspěla. Muž si celu zapálil sám

– Brno

Za smrt vězně, který zahynul po požáru v cele v Plzni na Borech, nebude nikdo potrestaný, neexistují důkazy o cizím zavinění. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost mužovy matky, která nesouhlasila s odložením věci. Zpochybňovala verzi policie, domáhala se práva na účinné vyšetřování. Usnesení je dostupné v databázi soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňská věznice na Borech

Článek

Náznaky, že na vězňově smrti mohl mít podíl někdo jiný, označil ÚS za spekulativní.

„Není povinností orgánů činných v trestním řízení tyto nepodložené spekulace vyvracet. Jejich úkolem je provést důkazy a tyto důkazy objektivně vyhodnotit z hlediska, zda existuje důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin,” stojí v usnesení.

„Nemají-li takové poznatky, je namístě trestní věc odložit, a nikoliv vést s poškozenými stále další polemiky v oblasti medicíny, fyziky, hořlavosti látek, technického zajištění důkazů apod.,” popisuje dále usnesení.

Muž zemřel 20. září 2020 večer. V cele, kde byl sám, začalo z nejasných příčin hořet. Vězeň se udusil oxidem uhelnatým.

Policisté dospěli k závěru, že usnul na lůžku se zapálenou cigaretou, která spadla na závěs z toaletního koutu, uložený pod lůžkem. Muž byl ve vězení teprve několik dní.

Smrt trestance v plzeňské věznici nebyla vraždou, uzavřela policie

Krimi

Matka ve stížnosti tvrdila, že kriminalisté smrt jejího syna řádně nevyšetřili a opomenuli důležité důkazy.

Nikdo podle ní nevysvětlil, proč synovi chyběly zuby, které v době nástupu do věznice údajně měl, poukazovala také na domnělou rýhu po škrcení na krku nebo podlitiny na hlavě.

Další pochybnosti podle stížnosti vyvolávají zmizelé brýle, stejně jako to, že muž měl na cele zapalovač a cigarety.

Všemi okolnostmi se policie podle ÚS zabývala dostatečně.

„Součástí práva na účinné vyšetřování není vést s poškozenými 'korespondenční polemiku' nad každým detailem skutkového stavu, kterému poškození nerozumí, nebo dokonce často nechtějí rozumět, a vytváří si vlastní spekulativní závěry,” napsali soudci.

ÚS: Střídavou péči nejde odmítnout jen s poukazem na věk či neshody mezi rodiči

Domácí

„Stručně řečeno, orgány činné v trestním řízení opřely své závěry o obsah důkazů, nikoliv víru nebo nedůvěru jednotlivých účastníků. To samozřejmě nikterak nevylučuje možnost, že objeví-li se nové relevantní důkazy, bude možné dospět k závěrům jiným,” uzavřel ÚS.

Reklama

Výběr článků

Načítám