Hlavní obsah

Lihový pašerák kvůli amnestii unikne trestu

Právo, Patrik Biskup

Skrýval se před policií, měnil identitu a vyhýbal se vězení. To je jedna z vizitek teplického podnikatele Milana Vinklera (52), obžalovaného z podvodných obchodů s nezdaněným lihem.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

I díky těmto obstrukcím trvá trestní řízení téměř deset let a Krajský soud v Plzni ve středu rozhodl, že se na případ vztahuje lednová amnestie Václava Klause, podle které mají být mimo jiné zastaveny kauzy vlekoucí se více než osm roků.

Vinkler se tak žádného trestu už bát nemusí. „Na daný případ byla aplikována amnestie, a proto soud trestní řízení zastavil,“ potvrdila Právu mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková.

Podle dřívějších rozsudků vedl Vinkler trojici obchodníků, kteří za pomoci dalších tří celníků připravili stát na daních a clu o desítky miliónů korun.

Líh do Polska nikdy nedovezli

Podle spisu měl na přelomu let 1997 a 1998 společně s Kamilem Salehou a Josefem Koťou zorganizovat prostřednictvím fiktivních firem dovoz 16 kamiónů s lihem z italského lihovaru, přičemž na celnici v Rozvadově uvedli, že zboží přes Česko pouze převážejí do Polska. Tam ale už statisíce litrů lihu nedorazily a zůstaly na českém trhu bez zaplacení cla a daní.

První verdikt padl v roce 2005, kdy Vinkler dostal u Krajského soudu v Plzni 7,5 roku vězení. Vrchní soud v Praze v odvolacím řízení verdikt potvrdil. V té době už byl Vinkler souzený jako uprchlý a soud na něj vydal mezinárodní zatykač.

Policie ho zadržela v září 2010 při cestě na pražský koncert Guns N’ Roses. Putoval do výkonu trestu. Prakticky hned po dopadení využil svého práva na opakování procesu a v druhém kole jednání mu Vrchní soud snížil trest na šest let.

Proti tomu Vinkler podal dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně, který verdikt Vrchního soudu zrušil a uložil opakovat jednání s tím, že je třeba doplnit dokazování.

Komplicové trestu neunikli

Vrchní soud pak v loňském roce přikázal případ znovu projednat plzeňskému krajskému soudu. Mezitím byl Vinkler podmíněně propuštěn z vězení a v současné době je na svobodě.

Zatímco se Vinkler snažil všemožnými způsoby uniknout trestu, jeho parťáci už za mřížemi sedí. Kamil Saleh a Josef Koťa si za daňové úniky vysloužili sedm, respektive 6,5 roku vězení.

Bývalý celník Petr Šlandor dostal 5,5 roku, jeho kolega z hraničního přechodu Cínovec Václav Baran má strávit ve vězení pět let a poslední z celníků Jaroslav Fictum dostal tříletou podmínku.

Reklama

Výběr článků

Načítám