Hlavní obsah

Lidé rozkradli pěnu, která měla Ústí chránit před prasaty

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Krajskou metropoli Ústí nad Labem často navštěvují divoká prasata, která si často troufnou do zahrad i parků. Město se proto letos v létě rozhodlo, že bude před jejich nájezdy okrajové části města chránit. Na sloupky a tyče tvořící linie se instalovala speciální pěna, která po napuštění účinnou látkou má zvěř odpuzovat.

Foto: Profimedia.cz

Divoké prase umí vyvolat strach i bolení hlavy.

Článek

Jenže ještě než se stačila do pěny účinná látka napustit, zloději pěnu z části linií rozkradli. Protože neobsahuje potřebné množství účinné látky, je ale lidem k ničemu.

Někteří lidé pěnu ukradli a dali si ji prý na svou zahradu v naději, že se jí před divočáky uchrání. Prasata láká na konci léta a na podzim do města například zrající ovoce. V liniích jsou ale nyní i několikasetmetrové mezery a prasata tak na mnoha místech od návštěvy města nic neodrazuje.

Speciální hmota podobná montážní pěně se nanáší na stromy a ploty, tam, kde nejsou, pak na dřevěné sloupky. Do ní se musí odpuzující látka doplnit později. "Za velkou částí Střekova a Brné bude nutné hráz pachových ohradníků obnovit a teprve za další dva až tři týdny bude moci být v těchto částech aplikován pachový koncentrát. Zlodějům je pěna, kterou odcizili, úplně na nic, jen poškodili stovky ostatních slušných domkářů a zahrádkářů,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Kailová (ČSSD).

"Zlodějům je pěna, kterou odcizili, úplně na nic, jen poškodili stovky ostatních slušných domkářů a zahrádkářů,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Kailová ČSSD).

Myslivci mají v okolí Ústí také povolen odstřel prasat, což je další způsob obrany proti jejich pronikání do města. Letos už jich několik ulovili. Divočáci dokáží probourat a překonat i dřevěný a drátěný plot, účinná je prý jen betonářská síť ze železných prutů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám