Hlavní obsah

Ledové chodníky se staly pastí na lidi, jen v Praze 60 zraněných

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předpověď meteorologů se naplnila. Česko zasáhla v noci na středu a ráno obleva, hlavně však déšť spojený s namrzajícími silnicemi a chodníky. Například v Praze se silničářům podařilo udržet sjízdnou většinu hlavních silnic, chodníky se však staly pastí na chodce. Ti proto raději chodí po silnicích. Záchranáři v metropoli se od půlnoci nezastavili.

Článek

Zrádné byly po ránu v Praze zejména dlažební kostky, které na silnicích i chodnících vytvořily souvislou ledovou plochu. Lepší situace byla na asfaltovém povrchu, který téměř neklouzal.

Pražská záchranná služba od rána vyjížděla ke zvýšenému počtu úrazů lidí padajících na náledí. „Od půlnoci jsme ošetřili kolem 60 zraněných lidí se zlomeninami nebo poraněnou páteří či hlavou,“ řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vážná situace na Kladensku

Také záchranná služba Středočeského kraje od rána zaznamenala zvýšený počet úrazů v souvislosti s ledovkou. Většinou se jedná o pády osob na chodnících a cestách.

"Nejvážnější je situace na Kladensku, kde záchranáři ošetřovali už čtyři takto zraněné a také na Berounsku a Rakovnicku, kde záchranáři zasahovali dvakrát," řekla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Silničáři doporučují opatrnost

Všechny silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné, ale silničáři na celém území regionu řidičům doporučují zvýšenou opatrnost. Na některých místech regionu sněží, místy se silničáři potýkají s ledovkou. Žádnou silnici ale uzavřít nemuseli, hlášenou nemají ani žádnou hromadnou nehodu způsobenou náledím.

Drobný déšť a teploty kolem nuly komplikují jízdu řidičům na některých silnicích v Plzeňském kraji. Náledí je nejen na silnicích druhých a třetích tříd, ale i na některých úsecích silnic první třídy. Nejpostiženější oblastí je Rokycansko, kde jsou v severní části okresu kvůli silnému náledí některé vozovky místy nesjízdné. Nesjízdné úseky hlásí i Klatovsko.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Olomouckém kraji leží místy na vedlejších silnicích zbytky rozbředajícího sněhu. Silničáři proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. Ostatní vozovky v kraji jsou holé a mokré. Motoristé by si měli dávat pozor na rozbředlý sníh na silnicích druhých a třetích tříd na Olomoucku a Šumpersku.

Velkou opatrnost radí silničáři řidičům na silnicích v Karlovarském kraji. Sníh na promrzlých silnicích místy zůstává a v místech, kde se běžně chemicky silnice neošetřují, je ledovka. Nebezpečná kombinace promrzlých vozovek a oteplení by měla trvat až do čtvrtka. Velmi nebezpečné jsou úseky ve Slavkovském lese.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dopravu ve Zlínském kraji místy komplikuje snížená viditelnost, kterou způsobuje déšť a silný vítr. Na silnicích druhých a třetích tříd v horských oblastech leží zajetá vrstva sněhu od dvou do tří centimetrů. Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti. Řada úseků je sjízdná jen se zimní výbavou.

Náledí komplikuje jízdu řidičům na některých místech Středočeského kraje. Platí to zejména pro západní část středních Čech, jako je Kladensko nebo Berounsko. Na některých místech Kladenska nevyjela ráno ani řada autobusových spojů. Dálnice D5 a D8 jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, viditelnost tam zhoršují přeháňky a mrznoucí déšť.Namrzající vozovka může zaskočit řidiče i na rychlostních silnicích R6 a R7.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Libereckém kraji prší, silnice jsou většinou holé a mokré, na Českolipsku a Liberecku ale teploty klesají místy i pod bod mrazu a může se tvořit ledovka. Na zledovatělé silnici havaroval časně ráno osobní automobil v Liberci, další havárie jsou hlášeny z Mimoně a Chotovic na Českolipsku a také z Jablonce nad Nisou.

Na horských silnicích v Královéhradeckém kraji leží vrstva ujetého sněhu do tří centimetrů, na cestách v nižších polohách místy zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Všechny komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Od vyšších poloh se na silnicích v Pardubickém kraji vyskytuje rozbředlý sníh. Na Lanškrounsku se mohou tvořit sněhové jazyky. Na výskyt náledí upozorňují silničáři na Orlickoústecku.

Silnice na Vysočině jsou po ránu sjízdné, na většině území kraje však řidičům komplikuje jízdu mlha. Dálnice a silnice první třídy jsou holé a mokré, na ostatních silnicích hlavně ve vyšších polohách většinou leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Silnice na jihu Čech jsou místy zledovatělé. Na Šumavě prší, na většině území kraje se mohou řidiči setkat s mlhou. Teploty vzduchu se pohybují mírně nad bodem mrazu, promrzlé vozovky mohou namrzat. Na silnicích, které nemohou být udržovány chemicky, leží sněhová břečka. Náledí hrozí především na Prachaticku.

Reklama

Výběr článků

Načítám