Hlavní obsah

Za ubodání šéfa kvůli vyhazovu uložil soud muži 16 let vězení

Právo, ČTK, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek uložil trest 16 let vězení 47letému Romanu Vladařovi, který podle kriminalistů letos v lednu ubodal majitele klatovské dopravní firmy, kde byl dříve zaměstnaný. Muž u soudu vraždu přiznal, podle státního zástupce čin předem plánoval.

Roman Vladař obžalovaný z vraždyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Plzeňský soud začal případ řešit ve čtvrtek a ještě dopoledne rozhodl o 16letém trestu. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Obžalovanému hrozilo až dvacet let vězení.

Z obžaloby vyplývá, že si Vladař na 55letého podnikatele počíhal u jeho firmy v Klatovech. Tam ho potom čtyřikrát bodl nožem do zad. Napadený muž na místě vykrvácel, útočníka zpacifikovali svědci.

Obžalovaný muž, kterého soud poslal do vazby, tvrdil, že chtěl zabít sebe. „Naštvalo mě, že nemůžu sehnat práci jako šofér. Ten nůž jsem si vzal proto, že jsem se chtěl zabít. Plánoval jsem, že to udělám přímo před ním. Čekal jsem na něho na pumpě, dal si dvě piva a když jsem ho viděl přijíždět do firmy, vydal se za ním,“ řekl obžalovaný soudu.

„Pamatuji si jen, že jsem ho jednou bodl. Nedokážu si vysvětlit, proč jsem to udělal,“ tvrdil u soudu Vladař.

Obviněnému z vraždy podnikatele z Klatov policisté žhářství neprokázali

Krimi

Stejným způsobem vypovídal před policií po zadržení. „Když jsem sháněl práci jako řidič, tak mě všude odmítali. Zdůvodnili to tím, že se informovali u mého bývalého šéfa a ten jim řekl, že jsem nespolehlivý člověk. To už bylo hodně zlé. Přemýšlel jsem o sebevraždě,“ obhajoval se Vladař před kriminalisty.

Šéfovi prý psal esemesky, proč se mu tak mstí a nedovolí mu, aby mohl někde jezdit. Žádnou odpověď údajně nedostal.

Podle žalobce ale na poškozeného Vladař zaútočil ihned po jeho příjezdu do firmy. „Nůž ani v jednom okamžiku neotočil proti sobě, naopak rány směřoval do míst, kde jsou životně důležité orgány,“ upozornil žalobce.

Soudce poslal do vazby muže podezřelého z vraždy v KlatovechVideo: Patrik Biskup, Právo

Samotnému útoku přihlíželi svědci a je také zachycen na bezpečnostní kameře z benzinové pumpy, která s areálem firmy bezprostředně sousedí. „Vypadalo to, jako kdyby šéfa jen zezadu bouchal pěstmi do ledvin. Žádný nůž jsem neviděl, až do chvíle, kdy od napadeného muže odstoupil. Tak jsem po něm skočil, povalil ho na zem a říkal mu, že počkáme na policisty,“ uvedl dříve jeden ze zaměstnanců firmy. Podle něj se vše odehrálo během několika vteřin.

Muž, který měl v Klatovech ubodat bývalého šéfa, podle policie vraždu plánoval

Krimi

Ze záznamu kamery je patrné, jak po příjezdu poškozeného do firmy obžalovaný k jeho vozidlu přispěchal rychlou chůzí. Řidič nejdříve vystoupil z vozu, pak otevřel zadní dveře a v okamžiku, kdy se sklonil dovnitř, mu zasadil Vladař první ránu. Poté poškozený padl na zem do sedu a snažil se vstát. Útočník ho přitom několikrát znovu bodl do zad. Na záběru je pak vidět, jak se od budovy firmy sbíhají k autu dva muži a obžalovaný odhazuje nůž.

Podle psychiatrů byl Roman Vladař v době činu plně při smyslech. Upozornili na to, že nezvládá emoce, a proto v určitých situacích reaguje impulzivně. „Není ale primárně agresivní. Jednal v důsledku pro něj neřešitelné situace, kdy neviděl žádné existenční východisko,“ stojí ve znaleckém posudku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám