Hlavní obsah

Krávy utekly z úmyslně poškozeného výběhu

Novinky, Jaroslav Veselý, Právo
TACHOV

Majitel patnácti krav, které postupně srazily v pátek dva vlaky na Tachovsku, nechápe, jak se stádo dostalo až na železniční trať. Pastvina je asi pět kilometrů od místa nehody. Farmář našel u výběhu vyvrácené kůly a nechce se mu ani věřit, že by zvířata sama za tmy ušla takovou vzdálenost.

Foto: Zlaté Uhlí

Oficiální plakát události.

Článek

"Je mi to divné, co se stalo. Asi 20 až 30 kůlů u výběhu bylo vyvráceno a elektrický ohradník ležel na zemi. Navíc byl na dvou místech přestřižený," řekl dnes ČTK smutně farmář v úzké soutěsce mezi skalami, kde vlaky jeho jalovice usmrtily. Zvířatům se tak naskytl únikový prostor z výběhu o délce kolem 100 metrů. Škodu odhaduje na 100 000 korun a zatím neví, zda se na událost vztahuje pojistka.

Zahynulo celkem 15 krav

Nehoda se podle drážního inspektora, který spolu s hasiči dorazil na místo, stala po páté hodině ranní. Do stáda dobytka, přecházejícího přes koleje u Pavlovic, nejprve narazil osobní vlak. Čtrnáct zvířat bylo na místě mrtvých. Následně tudy projížděl i nákladní vlak, který smetl další krávu. Těla ležící na kolejích a podél nich znemožnila na několik hodin průjezd dalších vlaků.

"Strojvedoucí tvrdí, že krávy pohybující se v kolejích uviděl až na poslední chvíli. V tu chvíli jel rychlostí zhruba sedmdesát kilometrů v hodině a nestačil již soupravu zabrzdit. Po srážce s dobytčaty vlak dojel minimální rychlostí do nejbližší stanice, kde železničáři zjišťovali míru poškození soupravy," popsal plzeňský inspektor Josef Junk. 

Nakonec i po zevruvné prohlídce pracovníci drah nepřišli na žádnou závadu. Ojedinělou nehodu přečkali všichni cestující bez újmy na zdraví.

Těla odklízeli hasiči

Mezitím se hasiči snažili odklidit zvířata mimo kolej. Teprve kolem 10. hodiny byl průjezd po trati opět obnoven.

Následně bude nutné vyšetřit, zda bylo stádo dobytčat dostatečně hlídáno a zabezpečeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám