Hlavní obsah

Kojence vytáhl z ledové řeky statečný mladík

Právo, Novinky, Aleš Honus
KRNOV

Velké tragédii zabránil čtyřiadvacetiletý mladík v Krnově. Nedaleko tamních lázní zachránil ve středu před polednem teprve jedenáctiměsíční holčičku. Kočárek s kojencem totiž sjel do ledové řeky Opavy. Dítě zrovna hlídal jeho dědeček, dostal ale epileptický záchvat.

Foto: archiv autora

Romantický zámek Savoia v obci Škvorec jen tak nepřehlédnete.

Článek

Kočárek s dítětem sjel podle policie do řeky v 11:20. Po patnácti minutách se pro holčičku vrhl mladík, čímž ji zachránil.

Lékaři se shodují, že dítě přežilo jen díky včasné první pomoci. Kočárku, který byl otočen na boku a zřejmě díky vzduchové bublině plaval na hladině řeky, si všiml 24letý Jan Baláš.

"Přiběhli jsme tam a otec se nejprve snažil kočárek přitáhnout větvemi. Vůbec nás zpočátku nenapadlo, že by mohlo být uvnitř dítě," řekl Právu Baláš. Teprve když se kočárek otočil a mladík v něm uviděl peřinky, skočil do řeky, kde je hloubka asi jeden metr.

"Nahmatal jsem dítě a vytáhl jsem ho ven. Bylo úplně modré a mělo pěnu u pusy. Teprve v tu chvíli jsem uviděl, že na břehu bezvládně leží dědeček dítěte," řekl.

Policejní mluvčí Lucie Krašteničová řekla, že další svědci holčičku okamžitě vysvlékli z mokrého oblečení, začali ji zahřívat a přivolali rychlou záchrannou službu. "Nebýt mladíkova zásahu, dítě by utonulo," řekla Krašteničová.

Velká šance na úplné uzdravení

Holčička skončila v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice. "Je hospitalizována na jednotce intenzivní péče. Dítě je v bezvědomí a na dýchacích přístrojích. Ošetřující lékaři vidí velmi nadějnou perspektivu plného uzdravení, a to především díky včasnému poskytnutí první pomoci," řekl mluvčí nemocnice Štěpán Neuwirth.

Dodal, že ani několik minut stávenýcn pod vodou nemusí nutně znamenat ohrožení života. "V tomto případě sehrálo pozitivní roli podchlazení, kdy nedochází tak rychle k odumírání mozkových buněk. V létě by to bylo horší," řekl mluvčí nemocnice.

Podle policie dostal dědeček na procházce s dítětem epileptický záchvat a mozkovou příhodu. Skončil také v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám