Hlavní obsah

Každou desátou smrt na silnicích má na svědomí alkohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí, kteří zemřeli v prvním pololetí letošního roku při nehodách zaviněných opilými řidiči, klesl oproti loňskému roku o 17 na 29. To je téměř desetina všech obětí dopravních nehod. Počet zraněných při nehodách, ve kterých sehrál roli alkohol, stoupl o 124 lidí na 1192. Rovněž celkový počet nehod souvisejících s alkoholem mírně vzrostl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Alkohol v krvi naměřili policisté od letošního ledna zhruba 11 a půl tisícům řidičům. Uvedl to šéf dopravní policie Leoš Tržil, který upozornil, že u dvou třetin nehod zaviněných opilými řidiči měli dotyční v krvi více než jedno promile alkoholu.

Čím více alkoholu v krvi řidič má, tím těžší jsou podle Tržila následky nehody. "Pokud je u nehody alkohol, je velice pravděpodobně, že tam jsou zranění či mrtví," doplnil šéf dopravní policie.

Tržil informoval o poklesu počtu mrtvých při nehodách, v nichž sehrál roli alkohol. Zatímco loni jich bylo za první půlrok 46, letos jich bylo za toto období o 17 méně. Naopak počet zraněných v tomto případě vzrostl o 124 na 1192 lidí. Nejvíce usmrcených, šest, bylo na území Moravskoslezského kraje, největší počet nehod policie evidovala na území Zlínského a Karlovarského kraje.

Pod vlivem drog nachytala dopravní policie za prvních šest měsíců letošního roku přes 850 řidičů, z nichž více než polovině byl zadržen řidičský průkaz. Loni to byl přibližně stejný počet. Zdrogovaní řidiči zavinili 75 nehod, pět lidí při nich zemřelo. Pod vlivem alkoholu i drog způsobilo nehodu sedm lidí, jeden člověk přitom zahynul.

Nejlepší prázdniny za pět let

Tržil si rovněž pochválil příznivý vývoj prázdninové dopravní nehodovosti. Počet obětí dopravních nehod, které se udály od 1. července až do čtvrtečního odpoledne, je sice vysoký, dvaapadesát lidí, oproti loňskému roku jde však o výrazný pokles. Loni za tuto dobu zahynulo při dopravních nehodách o 46 lidí více. Podle šéfa dopravní policie je to dokonce nejlepší výsledek od roku 2006.

Podle Tržila se jako přínosné ukázalo zavedení plošných dechových zkoušek v rámci dechových kontrol v roce 2009. "Alkoholu na našich silnicích je však stále dost," podotkl a připomněl, že od 1. srpna letošního roku začnou platit nová pravidla v trestání opilých řidičů. Za řízení pod vlivem alkoholu bude nově sankce od 2500 do 20 tisíc korun a trest zákazu řízení na šest až 12 měsíců. Sedm bodů však řidiči obdrží až od hodnoty vyšší než 0,3 promile.

Policie celkově vyšetřovala za prvních šest měsíců 34 666 dopravních nehod, což je o 3,8 procenta méně než loni. Při těchto nehodách bylo usmrceno o 22 lidí více než v loňském prvním pololetí. Celkem na silnicích od ledna do července zemřelo 319 účastníků silničního provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám