Hlavní obsah

Kauza zakázky v Lánech: Policie navrhla obžalovat dva lidi a firmu

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

V případu údajně zmanipulované zakázky Lesní správy Lány policie navrhla obžalovat dva lidi a jednu právnickou osobu. O vývoji v případu informoval v pondělí mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Kauza se podle kriminalistů týká opravy svahu u vodní nádrže Klíčava.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lesní správa Lány.

Článek

Návrh obžaloby se podle Ibeheje týká zjednání výhody při zadání veřejné zakázky v souvislosti s tendrem „Lánská obora – Zabezpečení svahových deformací v údolí vodní nádrže Klíčava, včetně opětovného zalesnění – II. etapa“.

„Obvinění v souvislosti se zadáním veřejné zakázky v úmyslu opatřit jinému prospěch velkého rozsahu měli zjednat některému dodavateli přednost a výhodnější podmínky na úkor jiných dodavatelů,“ upřesnil mluvčí na webu.

Asanace břehů u vodní nádrže Klíčava měla stát zhruba 60 milionů korun.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře. Podle dřívějších informací médií byl mezi stíhanými ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, který je podřízeným hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Balák vinu odmítá. O podání obžaloby bude rozhodovat pražské vrchní státní zastupitelství.

Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček ČTK napsal, že se v reakci na rozhodnutí policie omezí na poukaz na presumpci neviny. „V právním státě vskutku není návrh na obžalobu odsouzením,“ uvedl.

Policie v souvislosti se zakázkou zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst včetně budovy Lesní správy Lány. Zakázku prováděla firma Energie – stavební a báňská a společnost Syner. Podle médií je druhým obviněným ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky jeden z Balákových spolupracovníků.

Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí. Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře letos v červnu. Balák při té příležitosti uvedl, že zakázka byla stoprocentně v pořádku a že o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám