Hlavní obsah

Kauza Vrbětice: Vyšetřovatelé zkoumají kontakty zaměstnance Imexu s ruskou GRU

Aktualizováno

Vyšetřovatelé výbuchů ve Vrběticích z roku 2014 zkoumají možné kontakty zaměstnance Imex Group s ruskými agenty. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize. Jde o Nikolaje Šapošnikova, bývalého vojáka sovětské armády. Muž i firma takové kontakty popírají.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry místa výbuchu municeVideo: Policie ČR

 
Článek

Šapošnikov, který žije již řadu let v Řecku, pobýval v době explozí v České republice.

Podle vyjádření investigativního novináře portálu Bellingcat Christo Grozeva měl několik dní před vrbětickým výbuchem cestovat do Portugalska, kde ve stejnou dobu pobýval i generál Andrej Averjanov, velitel elitní jednotky GRU 29155, jejíž důstojníky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina čeští vyšetřovatelé považují za strůjce vrbětických explozí.

Původní vyšetřovatelé výbuchů ve Vrběticích pochybili

Domácí

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál ve Vrběticích spravoval státní podnik Vojenský technický ústav.

Imex: Řekl, že ho nezná

Dozorující státní zástupce Martin Malůš uvedl, že se vyšetřovatelé zaměřují i na osoby, které mohli pachatelům poskytnout součinnost. A Česká televize uvedla, že klíčovou postavou má být právě Šapošnikov.

Muž, kterého v Řecku vypátrali Reportéři ČT a natočili s ním rozhovor, všechna podezření odmítl. „Co to znamená nějaký agent? Já žádné agenty neznám,“ uvedl. Údajně nezná ani Averjanova.

Právní zástupce společnosti Imex Group Radek Ondruš televizi zopakoval, že Šapošnikov řekl, že Averjanova nezná. „Neviděl ho, nesetkal se s ním, žádné e-maily si nepíší,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám