Hlavní obsah

Kauza ministerstva průmyslu a 4,5 miliardy: Soud zrušil osvobozující rozsudky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze zrušil osvobozující rozsudky nad třemi bývalými úředníky ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), kteří podle obžaloby způsobili státu a Evropské unii (EU) škodu 4,5 miliardy korun kvůli dohodě s rozvojovou bankou. Případ musí znovu projednat Městský soud v Praze (MS).

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Obžalovaní zleva Břetislav Grégr, Zuzana Matějíčková a Miroslav Elfmark u pražského městského soudu (24. října 20018)

Článek

O vývoji v případu informovala ve čtvrtek Česká televize (ČT). „Vrchní soud rozhodl tak, že rozsudek ohledně všech obžalovaných v celém rozsahu zrušil a věc vrátil našemu soudu k novému projednání a rozhodnutí,“ řekla ČT mluvčí MS Markéta Puci.

„Odůvodnění je velmi obsáhlé, soud musí znovu zvážit provedené důkazy, případně dokazování doplnit,“ dodala mluvčí.

Trojici MS zprostil obžaloby letos v lednu s odůvodněním, že žalovaný skutek není trestným činem. Případ se týká dohody mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), podle které se vytvořil záruční fond v rámci evropského operačního programu Podnikání a inovace 2007-2013.

Podle obžaloby měli tehdejší úředníci Miroslav Elfmark, který byl ředitelem sekce strukturálních fondů, ředitelka odboru implementace strukturálních fondů Zuzana Matějíčková, a někdejší ředitel odboru koordinace strukturálních fondů Břetislav Grégr způsobit České republice škodu ve výši 2,7 miliardy korun a Evropské unii ve výši 1,8 miliardy. Obžalovaní od začátku vinu odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám