Hlavní obsah

Kastelán kradl vzácné tisky, aby splatil dluh

Právo, Novinky, Patrik Biskup
PRAHA

Bývalý kastelán cisterciáckého kláštera v Plasích na Plzeňsku Martin Mejchar si v úterý před soudem sypal popel na hlavu. Žalobkyně ho viní, že ze "svého" kláštera, který je spravován státem jako národní kulturní památka, ukradl vzácné tisky za více než dva milióny korun a některé z nich prodal v antikvariátu.

Foto: Vladimír Uhlíř

Řezbář Daniel Krejčí z Kynšperka nad Ohří ukazuje nekonečný dřevěný řetěz. Vyřezával ho po večerech dva roky a má pro něj nevyčíslitelnou hodnotu.

Článek

"Dostal jsem se do tíživé situace. Táhl se se mnou dluh z podnikání, kterému jsem se věnoval dříve, než jsme nastoupil jako správce kláštera. Stal jsem se obětí podvodu, přišel o dům a věřitelé na mě tlačili, abych zaplatil," kál se sedmatřicetiletý strojař, který se nyní živí jako obchodní zástupce soukromé společnosti.

Podle státní zástupkyně odcizil jednapadesát tisků převážně z fondu Národního muzea, z toho dvaatřicet svazků postupně prodal a utržil přes 300 tisíc korun, které použil pro svoji potřebu. Při posledním pokusu o prodej byl 15. března zadržen kriminalisty v pražském antikvariátu.

První stín podezření na Mejchara padl poté, co se na policii obrátil majitel jednoho z pražských antikvariátů, který od kastelána kradené knihy koupil.

"Požádal jsem o posouzení knih odborníky z Národního muzea a k mému překvapení jsem zjistili, že jde o knihy z jejich fondu umístěné v klášteře v Plasích," uvedl majitel antikvariátu Jan Placák s tím, že mezitím už prodal nejdražší knihu - Atlas z 18. století, jehož hodnota se pohybuje okolo miliónu korun. Za tu Mejcharovi podle policejního protokolu vyplatil 230 tisíc korun.

Kastelán: myslel jsem, že jsou na podpal

Exkastelán se hájí tím, že knihy nebyly nikde evidované a že některé z nich dokonce našel v bedně mezi starými novinami určenými na podpal v kamnech.

"Myslel jsem si, že jsou to vyřazené tisky určené k vyhození. Byly uloženy v přepravkách mezi dalšími roztrhanými a plesnivými knihami. Vzhledem k jejich žalostnému stavu mě ani nenapadlo, že by patřily do nějakého knižního fondu. Bylo mi je ale líto zničit, tak jsem si řekl, že je zkusím nabídnout k prodeji," tvrdil před soudem Mejchar.

Podle jeho předchůdce Jiřího Skalického se jednalo o sbírku knih rodu Lažanských z Chyše, která patří pražskému Národnímu muzeu. "Knihy byly přivezeny do Plas ze zámku v Horšovském Týně, kde byly uskladněny v nevyhovujících prostorách. Nepodepsal jsem žádný předávací protokol a nevím o tom, že by existoval nějaký inventární seznam. Knihy jsme nejprve uložili pod zámek do skladu a některé z nich jsem později nechal umístit do expozice v knihovně," řekl Skalický.

"Když jsem předával funkci panu Mejcharovi, výslovně jsem ho na knižní sbírku Lažanských upozornil s tím, že k tomu není žádná dokumentace. Dal jsem mu kontakt na příslušného pracovníka Národního muzea, aby se tato záležitost vyřídila," dodal Skalický.

Kromě knih mizely i peníze

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků a rozsudek by mohl být vyhlášen ještě do konce roku. Mejchar čelí ještě dalšímu podezření z trestné činnosti v souvislosti s výkonem funkce kastelána. Pracovníci národního památkového ústavu při hloubkové kontrole hospodaření zjistili, že zpronevěřil peníze, které vybíral z kasy na drobné investice.

"Nechával si například proplácet desítky tisíc korun za práce, které nebyly nikdy provedeny. Proto jsme dali podnět policii, která nyní záležitost vyšetřuje," řekl ředitel Státního památkového ústavu v Plzni Karel Drhovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám