Hlavní obsah

Jsem také poškozená, tvrdí soudu podvodnice, která z lidí vylákala milióny

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Až desetiletým vězením by mohla být potrestána Šárka Juhászová (46) z Přibyslavi na Náchodsku, která se od pondělí zpovídá u Krajského soudu v Hradci Králové z podvodu. Minimálně 16 lidem naslibovala snadný zisk při nákupu eur za cenu nižší o zhruba pět korun proti oficiálnímu kurzu. Podvedení klienti přišli o více než 9,5 miliónu korun.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Soud musí říct, zda je Šárka Juhászová podvodnice, nebo se i ona stala obětí podvodu.

Článek

K trestné činnosti docházelo podle spisu od začátku loňského února do 21. května v Novém Městě nad Metují, Náchodě, Šonově a Přibyslavi. Žena tvrdila, že umí zhodnotit peníze nákupem eura za 22 až 25 korun, které dokáže obratem prodat za 27 Kč.

Částky, které jí lidé zpočátku svěřovali a ona je skutečně zhodnocovala, se navyšovaly, až se v nejednom případě přehouply přes několikamiliónovou hranici. Nejvyšší vylákaná částka činila 2,5 miliónu.

Na začátku vyšetřování měli policisté zdokumentováno celkem devět poškozených se škodou ve výši téměř 12 miliónů. „Máme však informace, že by se celková škoda mohla vyšplhat až na víc než 20 miliónů,“ uvedla před rokem mluvčí policie Ivana Ježková.

Mnozí z klientů se rekrutovali z okruhu rodiny obžalované a nesouhlasili s jejím trestním řízením, případně známí, kteří uvedli, že se necítí poškozeni. Výše škody, pro kterou byla Juhászová nakonec obžalována, se proto vyšplhala na 9,5 miliónu korun.

Dobrá manipulátorka

Už policejní vyšetřování naznačovalo, že je obžalovaná výbornou manipulátorkou. „Dokázala poškozené tak ovlivnit, že jí absolutně důvěřovali. Ve většině případů od ní nepožadovali ani žádné potvrzení. Peníze jí opakovaně vypláceli přímo na ruku. Často si je obratem opakovaně odnášela se slibem dalšího zúročení. Poškození u ní vídali velké objemy bankovek, ať už v korunách, nebo v eurech, a to v nich vyvolávalo dojem její solidnosti. Netušili ovšem, že peníze, které jim tak ráda ukazovala, patří někomu, kdo již neúspěšně čeká na jejich vrácení. Poškozeným nikdy nezapomněla zdůraznit, aby v žádném případě nikomu o této možnosti neříkali, že se otevřela pouze pro ně a jenom proto, že se dobře znají,“ uvedla loni v květnu Ježková.

„Jednoznačně souhlasím, že mé chování bylo nezodpovědné. S vidinou finančního přilepšení jsem přebírala částky, které se stále stupňovaly. Ale bohužel ten systém byl takový. Bylo to ode mne nerozvážné, lehkomyslné. Nikdy jsem si peníze brát neměla. Všem poškozeným jsem poslala upřímnou písemnou omluvu,“ připustila částečně vinu obžalovaná.

„Jsem připravena pracovat a škodu splácet,“ dodala žena, která podle svých slov vlastní polovinu bytu v bytovce v obci Přibyslav a 14 let staré auto. V minulosti provozovala obchod se smíšeným zbožím. Poté, co ho roku 2011 uzavřela, to s jejími příjmy však šlo s kopce.

Na benzínce ji oslovil neznámý muž

Hlavním viníkem v této kauze se však necítí. Naopak, i ona prý o peníze přišla. Vše údajně začalo před dvěma lety, kdy kvůli rozbitému automobilu nemohla odjet z benzínové pumpy. Oslovil ji neznámý muž, později se představil jako Tomáš Kadlec, a nabídl jí prodej eur ve výhodném kurzu. Za ty si měla pořídit nové auto.

Levná eura, pocházející údajně z velkého dědictví v Německu, si brzy nekupovala jen ona, ale jejím prostřednictvím i řada dalších lidí, kteří skočili na chiméru rychlého a snadného finančního zisku.

„Nevěřili té historce o dědictví, ale všichni řekli, že by byli hloupí, kdyby to nevyužili,“ poznamenala u soudu Juhászová. Vše údajně fungovalo do loňského 22. května. Juhászová tehdy prý předala tajemnému Kadlecovi 4,4 miliónu korun. A to i přesto, že nepřivezl slíbených 35 tisíc eur z předchozí transakce.

„Asi za hodinu volal, že mu peníze zabavila policie a odposlouchávají nám telefon,“ uvedla obžalovaná. V tu chvíli údajně nebyla schopná nijak reagovat, jen se jí honilo v hlavě, co bude asi dál. Neznámý Tomáš Kadlec, který měl vždy volat ze skrytého čísla, se už nikdy neozval. A nenašla ho ani policie.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý. Jednání je nařízeno i na srpen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám