Hlavní obsah

Inspekce: Detektivové protikorupční policie zákon neporušili

Nečinnost, z níž byli podezřelí detektivové protikorupční policie při prověřování údajného vyvádění peněz z pražského dopravního podniku (DPP), se neprokázala. Postupovali podle zákona. Dospěla k tomu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policisté byli podezřelí, že v kauze téměř dva roky nekonali, přestože měli k dispozici listinné dokumenty o možné trestné činnosti.

"Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu, proto jsme případ uložili," řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

V lednu 2010 Vladimír Sitta mladší, tehdejší obchodní ředitel tiskárny Neograph, vyrábějící jízdenky pro DPP, podle dřívějších informací Hospodářských novin (HN) předal detektivům první listinné důkazy o provizích z výroby jízdenek plynoucích lobbistovi Ivu Rittigovi. Policii prý donesl zprostředkovatelskou smlouvu mezi firmami Neograph a Cokeville Assets Inc. z Britských Panenských ostrovů. Za zprostředkování smlouvy mezi Neographem a pražským dopravní podnikem měla společnost Cokeville napojená na Rittiga dostat z každého lístku 17 haléřů.

Podle Sitty se však nic nedělo, a tak oslovil v říjnu 2011 šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Dodal mu také smlouvu mezi firmou Cokeville a Rittigem, v níž se mu zavázala, že každý měsíc pošle na jeho účet na Kypru čtyři milióny korun plus čtyřicet procent ze zisku, uvedl list. Smlouva je podle Nadačního fondu proti korupci (NFPK) koncipována tak, že ze strany Rittiga nemusí být žádné plnění.

Za období od ledna 2007 do února 2008 podle fondu vyplatila společnost Rittigovi provize ve výši 73 miliónů korun.

Sám Sitta je podezřelý z vyvádění peněz

Podle NFPK se peníze vyváděné z dopravního podniku vracely přes advokátní kancelář Šachta & Partners zpět do Česka k lidem napojeným na dopravní podnik. Advokátní kancelář se proti tomuto tvrzení již dříve ohradila. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej nyní řekl, že prověřování případu stále pokračuje.

Pražský dopravní podnik se dohodl se společností Neograph na ukončení smlouvy na dodávku jízdenek v prosinci loňského roku. Její konec a uzavření nové navrhl sám Neograph. Přiznal, že výroba jízdenek byla dvojnásobně předražená.

Sitta, který je svědek v případu údajného vyvádění peněz z DPP, sám čelí obvinění. Je podezřelý, že spolu s advokátem Neographu Martinem Kohoutem a bývalém šéfem podniku Vladimírem Sittou starším pomocí fiktivních faktur vyváděli z tiskárny na svou firmu Avium Partners milióny korun. Policie je proto stíhá pro zneužití informace a postavení v obchodním styku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám