Hlavní obsah

Hromadný úhyn divočáků na Tachovsku způsobila otrava nemrznoucí směsí

Právo, Patrik Biskup

Záhada kolem hromadného úhynu divokých prasat na Tachovsku se zdá být vyřešena. První výsledky laboratorních testů potvrdily otravu etylenglykolem, který se používá v nemrznoucích směsích do chladičů automobilů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jeden z uhynulých divočáků na Tachovsku.

Článek

„Látka byla prokázána prozatím u pěti zkoumaných vzorků uhynulých prasat. Testy budou pokračovat i na dalších kusech, které uhynuly ve stejném období,“ uvedla Dagmar Jiroušková k tachovského policejního ředitelství. Je tak velmi pravděpodobné, že jde o úmyslnou otravu. „Případ vyšetřujeme pro podezření z trestného činu týrání zvířat,“ dodala Jiroušková.

Nejvíce mrtvých prasat našli myslivci u Milíkova poblíž Stříbra. Většina jich plavala v řece nebo byla zachycena na břehu. Celkem odvezli veterináři do kafilérie pětatřicet zvířat. [celá zpráva]

„Byly to dospělé kusy, tedy už vyzrálá, velká prasata. Ta se umějí chovat, jen tak nic je nezaskočí. O žádné nešťastné náhodě nemůže být řeč. Tady šlo jasně o lidský zásah,“ prohlásil Josef Plzák ze spolku, který se o milíkovskou honitbu stará. Naznačil, že už v minulosti se někdo snažil místním myslivcům škodit. „Například jsme měli nasypané střepy v krmelišti, aby se zvěř popíchala. Bourají nám posedy anebo ničí čerstvě vysázené stromky,“ prohlásil Plzák.

„Jsme rádi, že už se to konečně začíná vysvětlovat. Lidé se nás denně bombardovali, jestli už se něco ví. Mají strach hlavně o svá domácí zvířata. Proto jsme také vydali varování, aby si dávali pozor například při venčení psů,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu ve Stříbře Dana Rožánková.

Hlavní nebezpečí ethylenglykolu je při jeho požití. Kvůli své sladké chuti je lákadlem jak pro zvířata tak i pro malé děti, pokud se k nemrznoucí směsi dostanou. Otrava končí akutním selháním ledvin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám