Hlavní obsah

Hasiči ze severu Moravy poskytli pomoc třem mužům

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

Hned tři muže museli během tří hodin sobotního odpoledne zachraňovat hasiči ze severu Moravy a Slezska. Dva z nich nakonec skončili v péči záchranářů.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje, .

Hasiči zachraňují dělníka, který zkolaboval.

Článek

Poprvé vyrazili hasiči kolem 14. hodiny do Heřmanovic na Bruntálsku, ke zraněnému, kterého přimáčkl pařez s kořenovým koláčem. „Hasiči odřezáním zbytku kmene úspěšně nadlehčili pařez a snížili tak tlak na muže pod ním. Pak se jim podařilo zraněného, který byl při vědomí, vyprostit,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela s tím, že hasiči pomohli také při transportu zraněného do vrtulníku Letecké záchranné služby.

Jen o hodinu později vyrazili jiné jednotky hasičů spolu se specializovanou lezeckou skupinou do Lubojat, místní části Bílovce, kde na lešení rodinného domku zkolaboval stavební dělník. Hasiči spustili po lanech muže opatrně v záchranných nosítkách dolů a předali jej posádce Zdravotnické záchranné služby.

Třetí případ se odehrál na jezeře v Hlučíně na Opavsku, kde se kvůli silným poryvům větru převrátila menší jachta i s jednočlennou posádkou. „Mladý muž vyvázl bez zranění, hasiči v nafukovacím motorovém člunu převrátili jachtu dnem dolů a plachtou nahoru. Muž pak dokázal po odčerpání vody dojet s lodí až k molu,“ nastínil Kůdela.

U čtyřiačtyřicetiletého muže zjistili záchranáři vážné zranění v oblasti hrudníku, páteře a dolní končetiny. „Pacientovi byl zajištěn žilní vstup a podány léky tlumící bolest, infuzní roztok. Posádky zdravotnické záchranné služby naložily krční límec a za pomocí scoop rámu jej uložily do podtlakové matrace,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl s tím, že pacient byl předán do péče lékařů urgentního příjmu Fakultní nemocnice Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám