Hlavní obsah

Hasiči v jižních Čechách zasahovali za dva dny u šestnácti požárů

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K šestnácti požárům museli vyjíždět během pátku a soboty jihočeští hasiči. Největší škodu způsobil zřejmě ten, který vznikl ještě ve čtvrtek u obce Jezviny nedaleko Jistebnice na Táborsku.

Foto: HZS Jihočeského kraje

K likvidaci požáru hospodářského zázemí rekreačního objektu u Jezvin hasiči potřebovali pět cisteren.

Článek

Plameny likvidovali do čtvrt na tři v pátek nad ránem profesionální hasiči s pěti cisternami z Tábora a Milevska. Vydatně jim pomáhali dobrovolní hasiči z Jistebnice.

„Během likvidace požáru bylo nutné navíc ochlazovat zásobník s plynem, který byl v těsné blízkosti budovy, která hořela. Jednotky nasadili čtyři útočné a jeden vysokotlaký proud a vodu přiváželi k požářišti kyvadlovou dopravou z rybníka v Božejovicích,“ popsala Právu náročný zásah mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Dodala, že škoda, kterou plameny způsobily na hospodářském zázemí rekreačního objektu, se odhaduje na dva milióny korun.

V sobotu hořelo hlavně na polích a hasiči museli vyjíždět šestkrát k hořícímu obilí a k dalším deseti požárům. Nejrozsáhlejší vznikl těsně po druhé odpoledne u Mirotic na Písecku, kde k dobrovolným hasičům ze tří obcí bylo nutné povolat dalších šest jednotek.

Operační středisko vyhlásilo, jak Matějů podotkla, dokonce druhý stupeň poplachu. Plameny zasáhly celkem 33 hektarů obilí. Škoda se vyšplhala ke 450 000 korunám.

Na Strakonicku shořel kombajn

Ještě větší ztrátu zaznamenal majitel kombajnu mezi obcemi Lom a Mireč na Strakonicku. Stroj vzplanul rovněž krátce po druhé odpoledne a zcela shořel. Škoda je milión korun.

Pět osádek  s cisternami hasilo odpoledne i pole u Vodňan, dvě u Dolního Třebonína na Českokrumlovsku a hodně práce měli i profesionální a dobrovolní hasiči také na poli u Jersic u Dačic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám