Hlavní obsah

Hasiči museli ve středu znovu na Ještěd, v místě požáru se objevil dým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještěd

Liberečtí hasiči museli ve středu znovu vyjet na vrchol Ještědu. V místech, kde v pondělí hořela tráva a lesní porost, objevil ve středu dopoledne revírník při kontrole dým. Ložisko ale objevil včas, oheň se nerozhořel.

Pondělní požár lesa na vrcholu Ještědu v Liberci. Archivní videoVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Nahoru tak vyjely jen dvě jednotky hasičů, aby místo znovu prolily a celou oblast zkontrolovaly, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

S požárem lesa na vrcholu Ještědu bojovalo v pondělí více než sto hasičů. Oheň byl tehdy na operační středisko nahlášen před 11:00. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu a povolali všechny jednotky, které měli k dispozici. [celá zpráva]

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na vrcholu Ještědu v Liberci hoří les

„Vzhledem k větru a suchu a nepřístupnému terénu bylo nutné zasáhnout rychle,“ řekla Bílková. Hasiči se báli, že vítr oheň roznese. Požár zasáhl území o rozloze jednoho hektaru, zasahovalo 19 jednotek a také vrtulník a letadlo, které provedly 20 shozů vody. Po 16:00 hasiči zásah ukončili.

Ještě v noci na úterý pak dohlíželi na prostor dobrovolní hasiči, v úterý ho předali revírníkovi, který místo dál pravidelně kontroluje. „Lesní požáry jsou extrémní, rády prohořívají a objevují se jinde, takže i po ukončení požáru tam musí být dohled. Jak se dnes (ve středu) ukázalo, má to smysl, při současném větru se mohl oheň znovu rychle rozhořet,“ dodala Bílková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám