Hlavní obsah

Hasiči měli perný Štědrý den

– Olomouc • Aktualizováno

Hasiči v České republice zaznamenali na Štědrý den 58 požárů s celkovou škodou téměř 4,9 miliónu korun. Nikdo při nich nezemřel, čtyři lidé se zranili, uvedl ve čtvrtek Hasičský záchranný sbor ČR.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Olomoučtí hasiči při zásahu (ilustrační foto)

Článek

Škodu za tři milióny korun způsobil požár přístřešku se zemědělskými stroji v Květnově, který je částí obce Blatno na Chomutovsku. Oheň nikoho nezranil, jeho příčinu hasiči vyšetřují. "Vyšetřovatel na místě vyloučil závadu na elektroinstalaci, příčina požáru je předmětem dalšího šetření," uvedl operační důstojník.

Požár v domku v obci Citov na Přerovsku byl hlášen po 21:00. Zraněného člověka z hořících prostor vyprostili sousedé a předali ho lékařům zdravotnické záchranné služby, řekl ve čtvrtek mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

„Osoba se nadýchala nebezpečných zplodin hoření. Na místě byla provedena nutná prvotní ošetření a poté pokračoval transport k následné péči do nemocnice v Hranicích,” popsal zásah Hošák.

Hasiči za 20 minut požár lokalizovali. Uvnitř bytu hořela pohovka a další věci v místnosti. Hasiči ji následně odvětrali. „Požár se nijak významně v rodinném domku nerozšířil, nicméně zakouření zcela poškodilo přízemí budovy,” dodal Hošák. Škoda se bude pohybovat ve statisících korun. Požár zřejmě vznikl nedbalostí při manipulaci s ohněm.

Další požáry

Olomoučtí hasiči také vyjížděli k několika menším požárům stromů a svícnů na hřbitově či k požárům komínů. Několikrát také otevírali byty, kde mohly hořet na plotnách zapomenuté potraviny.

Pomáhali i kolegům v sousedním Zlínském kraji při požáru stohu u Bezměrova na Kroměřížsku a také zdravotníkům s transportem zraněných osob.

Po nehodě hořelo auto

Dvakrát zasahovali i u dopravní nehody. U Šternberku na Olomoucku se odpoledne srazila dvě auta a jedno z nich začalo poté hořet. „V době ohlášení se ve vozidle pohlcovaném plameny stále nacházela jedna ze zraněných osob,” uvedl Hošák s tím, že se nakonec oba zranění lidé z automobilů dostali včas ven. Hasiči tak požár uhasili a pomohli s úklidem místa nehody.

Podle Hošáka byl letošní Štědrý den pro hasiče v Olomouckém kraji ve srovnání s předchozími lety náročnější. V loňském roce je zaměstnal hlavně vítr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám