Hlavní obsah

Hasiči cvičili zásah v tunelu, zranění skončili ve vyhřívaném stanu

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek

Vážná nehoda téměř dvou desítek automobilů, nákladních aut i autobusu v silničním tunelu Lysůvky v Zelinkovicích u Frýdku-Místku zaměstnal ve středu téměř na celý den přes pět desítek profesionálních i dobrovolných hasičů. Na místo neštěstí vyrazili také policisté a čtyři vozy záchranné služby.

Hromadná nehoda v tunelu. Cvičný zásahVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

„Nehoda, která byla ale naštěstí jen simulovaná, si vyžádala dva mrtvé a třináct zraněných. Z toho nejméně dvě osoby těžce,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Při záchraně životů a likvidaci hromadné nehody ve 160 metrů dlouhém tunelu se podílely všechny jednotky Integrovaného záchranného systému Moravskoslezského kraje. „Poté, co nám hasiči zajistili bezpečný vstup do tunelu, provedli zdravotníci průzkum místa a prvotní třídění zraněných dle závažnosti jejich stavu. Posádky záchranných vozů bezprostředně poté zahájily ošetřování pacientů. Zřízeno bylo obvaziště a o zraněné bylo následně možno pečovat i v postaveném stanu, kde byli rovněž chystáni k postupnému převozu do nemocnic,“ popsal Humpl.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Cvičení Integrovaného záchranného sboru Moravskoslezského kraje v novém tunelu v Zelinkovicích.

Záchranné práce hasičům, záchranářům i policistům ztížilo v jednu chvíli nečekané zhasnutí tunelových světel. „Část tunelu jsme tak museli nasvítit světlomety zásahových vozidel i reflektory z výsuvných stožárů cisteren. Samotný tunel sice není příliš dlouhý, ale i tak představuje vážné riziko. Nejde se sem dostat ze všech směrů, navíc mu na obou stranách předcházejí vysoké stěny,“ popsal podmínky Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Cvičení Integrovaného záchranného sboru Moravskoslezského kraje v novém tunelu v Zelinkovicích.

Při vyprošťování zraněných v zaklíněných autech, které věrně napodobovali hasiči a studenti Střední zdravotnické školy ve Frýdku-Místku, bylo zapotřebí hydraulických nástrojů. Hasiči přenášeli na okraj druhého prázdného tubusu zraněné osoby k ošetření. Tam je evidovali policisté. Někteří ze zraněných skončili ve vyhřívaném týlovém stanu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Cvičení Integrovaného záchranného sboru Moravskoslezského kraje v novém tunelu v Zelinkovicích.

Tunel v Zelinkovicích je součástí nové rychlostní silnice R48, kterou Ředitelství silnic a dálnic předá k užívání ve čtvrtek 13. prosince v pravé poledne. „Nová komunikace může usnadnit dopravu mezi Frýdkem-Místkem a Novým Jičínem, to by mohlo znamenat i méně nehod, a tím i méně práce složek IZS,“ řekl mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám