Hlavní obsah

Hádka rušila sousedy, tak družku uškrtil. Do vězení půjde na patnáct let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na časté hádky v bytě v Brně-Bystrci si začínali stěžovat sousedé a devětačtyřicetiletý Dan Zatočil situaci řešil tak, že ženě zacpával rukou ústa i nos. Metoda podle jeho slov většinou fungovala. Loni v červenci ale intenzitu „uklidňování“ přehnal a družku udusil. Pak klidně usnul a ráno odešel do práce. Brněnský Krajský soud mu za vraždu v pátek vyměřil 15,5 roku vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Recidivistu Dana Zatočila přivedla z vazby k soudu eskorta.

Článek

Sám Zatočil se před soudem hájil, že všechno byla nešťastná náhoda, k vraždě prý neměl žádný důvod. „Prostě se stalo,“ prohlásil lakonicky. „Nepracovala, žila z nemocenské, v té době měla úplně vybydlený byt, kam ji chodili navštěvovat bezdomovci. Mně se to nelíbilo, nechtěl jsem vydělávat na takové lidi. Kvůli tomu jsme se začali hádat. Tvrdila, že jí zakazuju kamarády,“ vysvětloval Zatočil.

Předehrou k vraždě byl výstup, který dvojice ztropila pár dnů před osudnou událostní v jedné z hospod u Brněnské přehrady. Zatočil na svou družku vylil pivo, shodil ji ze židle, zkopal ji a utekl. Podle státního zástupce Ivana Hrazdíry pak ženu několik dní poté doma znásilnil se slovy „ty přece něco vydržíš“.

Muž rezolutně odmítl, že došlo ke znásilnění. V tomto případě mu soud uvěřil. „Nepodařilo se prokázat, že by se skutek stal,“ konstatoval soudce Daniel Plšek.

Osudný večer se pár opět hlasitě hádal, svou roli navíc sehrál i alkohol. „Čím víc jsem ji uklidňoval, tím víc se dostávala do otáček, až jsem ji nakonec chytil za pusu a nos, to ji uklidnilo, měl jsem to vyzkoušené z předchozích hádek. Pak jsme si šli lehnout a hádka se zase rozjela na nanovo, tak jsem jí zase zacpal nos a pusu, to bylo spolehlivé, že přestane vyřvávat,“ vysvětlil Zatočil.

Pro Zatočila byl páteční trest už čtrnáctý. Má za sebou krádeže i násilné trestné činy. Míval také problémy s alkoholem. „Vlastně jen díky tomu, že byl tak často ve vězení, kde musel abstinovat, ho přemíra alkoholu ještě nezabila,“ dodal soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám