Hlavní obsah

Gymnazista se schválně zabil v autě

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malou obcí Rybí na Novojičínsku otřásla tragédie, kterou nikdo nepamatuje. Osmnáctiletý student novojičínského gymnázia vzal v úterý před polednem otcovo auto, při jízdě z nedalekého kopce sešlápl plynový pedál až k podlaze a schválně narazil do stromu. Byl namístě mrtvý.

Foto: Václava Simeonová
Článek

"Řidič fiatu utrpěl vnitřní zranění, kterým na místě podlehl. Při šetření nehody byl nalezen ve vozidle dopis," informovala krajská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková bez upřesnění jeho obsahu.

Jízdu smrti náhodou sledoval 26letý muž ze Štramberka, a jak přiznal, drama mu nadosmrti nevymizí z paměti. Když šel s kamarádem z nedaleké vápenky, všimli si fiatu, jak vyjíždí stoupání mezi Štramberkem a Ženklavou. "Někde nahoře se otočil a za chvíli se asi stošedesátkou přiřítil a v plné rychlosti přeletěl příkop a vrazil do stromu v zatáčce," řekl mladík, který je také přesvědčen, že šlo o sebevraždu. "Určitě se chtěl zabít. Vůbec nebrzdil a do stromu narazil předkem. Navíc spíše levou stranou, kde seděl."

Z automobilu se hned po nárazu vyvalil kouř, což ale muži nezabránilo, aby se mladému řidiči nesnažil zachránit život.

"Kamarád okamžitě volal na tísňové linky, já běžel k fiatu. Klukovi jsem ale na zápěstí nenahmatal tep, už mu nebylo pomoci," povzdychl si a dodal: "Věřte mi, měl jsem hodně špatnou noc."

Na místě byly ještě včera patrné stopy úterní nehody. Pod poškozeným stromem ležely zbytky blatníku a věci z automobilu, všude polámané větve. Prostor ještě obhlíželi policisté a přišli i spolužáci a kamarádi.

"Nechceme o tom mluvit," řekli se slzami v očích.

V asi pět kilometrů vzdálené obci Rybí si tragédii neumí nikdo vysvětlit. "Byl to pohodový kluk. Někdy před Vánoci si udělal řidičák, kdo by si pomyslel, co se stane," řekla jedna ze sousedek.

Psycholožka Jarmila Valoušková z Fondu ohrožených dětí řekla, že právě lidé na rozhraní dospělosti jsou mnohem více citově zranitelní než jiní. "Neexistuje ale jednoznačná odpověď na to, co tak mladého člověka vedlo k úplné destrukci sebe sama. Zřejmě ale muselo jít o nějaké vztahové problémy, protože jednoznačně ztratil smysl života," uvedla s tím, že právě v této věkové skupině se podobné tragické události stávají poměrně často.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám