Hlavní obsah

Gangy zlodějů ve velkém okrádají seniory

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Dobře organizované gangy se stále častěji zaměřují na severu Čech na okrádání seniorů v jejich bytech. Jiří Krupička ze severočeské kriminálky v pátek uvedl, že zatímco loni policisté v Ústeckém kraji evidovali 51 případů se škodou 3,4 miliónu korun, letos přišli převážně důchodci již ve třiadvaceti případech o půl miliónu korun.

Článek

Zloději klamou seniory originálními výmluvami. Buď jde o vyplacení výhry, sociálního příspěvku, nebo se představují jako falešní lékaři, instalatéři či příbuzní.

"Scénář krádeže je dokonale propracovaný. Pachatelé si tipují třeba jen lidi, kteří teprve přišli domů a nemohli si tedy zkontrolovat, zda je někdo vytopil, jak jim tvrdí zloděj. Pokud důchodce osloví z auta na ulici, má vůz nalepené jiné logo na karosérii a senior je pak přesvědčen, že šlo o peugeota, ale on to byl opel," vysvětlila kriminalistka Dagmar Jiříčková.

Starší lidé jsou příliš důvěřiví

Mezi okresy, které lapkové favorizují, patří kromě Ústecka a Děčínska i Teplicko či Lounsko. "Většinou vypadají velmi slušně, mají pěkná auta, někteří hovoří i německy. Maximálně tříletý trest vězení je zřejmě neodradí, po zadržení se ve vazbě ocitnou málokdy. Díky dobré finanční situaci mají pachatelé i kvalitní advokáty, kteří u soudů často úspěšně zpochybňují výpovědi seniorů," uvedl Krupička.

I když jsou zloději podle kriminalistů stále lstivější a zákeřnější, nahrává jim i naivita seniorů. "Třeba pán z Ústí nad Labem byl takto okraden již dvakrát. Přesto, když ho opravdoví policisté zkušebně požádali o peníze, ihned jim všechny úspory vydal," řekl Krupička.

Velmi emotivní byl případ 85leté ženy z Klášterce nad Ohří, která přišla kvůli domnělé výhře o kabelku. "Měla jsem ji ještě z první republiky a v každé z přihrádek byly peníze třeba na pohřeb nebo uložení urny. Teď nemůžu ani umřít, když nemám peníze," plakala žena na policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám